Κλειδί το αυριανό EwG για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

15:08 29/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η αυριανή σύνοδος των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euroworking Group/EwG) θα εξετάσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση και μπορεί να αποφασίσει για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα το αργότερο σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θεωρείται απαραίτητη για να υπάρχει τεχνική συμφωνία (SLA) μέχρι τις 7 Απριλίου

που είναι το άτυπο Eurogroup στη Μάλτα. Η Ελλάδα αναμένεται να είναι στην ατζέντα του Eurogroup.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που έχουν γνώση της διαπραγμάτευσης, «Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές της σχετικά με σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις, περικοπές δαπανών και ενεργειακά ζητήματα και πλησιάζει στην επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου, έκαναν σήμερα γνωστό πηγές κοντά στις συνομιλίες.»

Κυβερνητική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα του Reuters ενώ η Κομισιόν δεν επιβεβαιώνει.

Χθες, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι θα υπάρχει μια πρώτη τεχνική συμφωνία SLA (Staff level Agreement) ως την μεθεπόμενη Παρασκευή 7 Απριλίου που συνεδριάζει το Eurogroup στη Μάλτα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η σύνοδος των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (EwG) δεν είναι κρίσιμη καθώς ορόσημο είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Ο ίδιος τόνισε ότι το πρόγραμμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (MEFP) θα «κουμπώνει» χρονικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα (MoU) και επομένως τα δυο προγράμματα θα πρέπει να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2018.

Το MEFP είναι πιο εύκολο, «δεν έχει τόσα πολλά θέματα«, καθώς τα στελέχη του ΔΝΤ «δεν είναι control freaks όπως οι Ευρωπαίοι που βάζουν τόσα πολλά θέματα«, συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα