Κινήσεις Ερντογάν για τον απόλυτο έλεγχο – Στην Τουρκία ο Αμερικανός στρατηγός Ντάνφορντ

21:32 31/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η κατάσταση στην Τουρκία, ενώ τη νύχτα του Σαββάτου υπήρξε έντονη φημολογία για νέα απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει και κλιμακώνει τις κινήσεις του για τον απόλυτο έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών.

Υποβάθμισαν την επιχείρηση

Χιλιάδες αστυνομικοί, οχήματα του στρατού και του δήμου απέκλεισαν τη νύχτα του Σάββατου την τουρκική βάση στο Ιντσιρλίκ, που αποτελεί τμήμα του ευρύτερου στρατιωτικού συγκροτήματος, το οποίο χρησιμοποιούν

οι νατοϊκές δυνάμεις.

Φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν λόγο για νέα απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ πλήθος έσπευσε έξω από τη βάση, με συνθήματα υπέρ του Ερντογάν.

Νωρίτερα, η «Χουριέτ» έγραφε ότι η τοπική αστυνομία είχε την πληροφορία για νέα απόπειρα, πάντως Τούρκοι αξιωματούχοι, υποβαθμίζοντας το θέμα, έκαναν λόγο για «επιθεώρηση ασφάλειας».

Ώρες αργότερα, γινόταν γνωστό ότι σχεδόν 1.400 στρατιωτικοί απομακρύνονταν από τις θέσεις τους, οι Ακαδημίες Πολέμου και οι στρατιωτικές σχολές κλείνουν, δημιουργείται στρατιωτικό πανεπιστήμιο, ενώ στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο θα συμμετέχουν και υπουργοί.

Υπό κράτηση τέθηκαν άλλα 33 άτομα, μεταξύ των οποίων και κυβερνήτες. Συνολικά, πάνω από 60.000 άτομα κρατούνται ή έχουν προφυλακιστεί ή απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, για διασυνδέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποιος αρνείται τη συμμετοχή του στην απόπειρα.

Σε μία από τις τελευταίες εξελίξεις, η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι όλα τα μέλη των αθλητικών επιτροπών παραιτήθηκαν, με σκοπό να προχωρήσει η υπό εξέλιξη έρευνα στο κίνημα του Γκιουλέν.

Αύριο Δευτέρα αναμένεται στην Τουρκία ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Η επίσκεψη Ντάνφορντ στην Τουρκία θα αρχίσει από τη βάση Ιντσιρλίκ, όπου υπηρετούν 2.000 Αμερικανοί. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Τούρκο ΓΕΕΘΑ και τον πρωθυπουργό Μπ. Γιλντιρίμ.

Πηγή: ΕΡΤ1 [Επιμέλεια: Ρ. Δημητρίου]

Σχετικές ειδήσεις:
Για απόπειρα νέου πραξικοπήματος μιλούν τουρκικά ΜΜΕ – Έκλεισε η βάση Ιντσιρλίκ (video)
Διαδηλώσεις υπέρ και κατά Ερντογάν στην Κολoνία – Επί ποδός οι αρχές (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα