Κέρκυρα: Το ΔΗΠΕΘΕ σε δίκτυο θεάτρων της Αδριατικής

13:53 16/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σημαντική συμφωνία υπέγραψε το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας με περισσότερα απο 70 θέατρα της Αδριατικής στο πλαίσιο του προγράμματος ADRIAWEALTH, την περασμένη Κυριακή στο LECCE της Ιταλίας. Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κέρκυρας Στέφανος Κυπριώτης, μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας, δήλωσε το έντονο ενδιαφέρον του ΔΗΠΕΘΕ για συνεργασίες εξωστρέφειας,

οι οποίες μάλιστα ανοίγουν προοπτικές χρηματοδότησης απο Ευρωπαικά Προγράμματα, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο ΔΗΠΕΘΕ. Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει πληρώσει τη συνεισφορά του εδώ και 3 χρόνια, δήλωσε, ενώ αναμένεται το ν/σ του Υπουργείου το οποίο θα προβλέπει την συνένωση πολλών περιφερειακών θεάτρων και ενδεχομένως αυτό της Κέρκυρας να μην διατηρηθεί. Στα πλαίσια αυτά, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας συμμετείχε μετά από πρόσκληση του Teatro Pubblico Pugliese στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ADRIAWEALTH με τίτλο «CAPITALIZATION ON ARTVISION & ARCHEO.S», οι εργασίες του οποίου έγιναν στη Monopoli, στο Lecce, στο Bari και στο Polignano a Mare της Ιταλίας, από τις 10 έως και τις 12 Σεπτεμβρίου 2016. Πρόκειται για την προετοιμασία προτάσεων είτε απο κάθε θέατρο ξεχωριστά είτε κοινές.
Στο συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας κα Mirela Kumbaro, ο Περιφερειάρχης της Απουλίας κ. Michele Emiliano και ο Διευθυντής Συντονισμού Διεθνούς Πολιτικής της Ιταλίας κ. Bernardo Notarangelo.
Οι σύνεδροι αποτελούνταν από τα επιτελικά στελέχη πολιτιστικών φορέων από το χώρο των παραστατικών τεχνών και των μουσείων από τις χώρες της Αδριατικής. Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου οι οργανισμοί αυτοί υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για το υπό ίδρυση Δίκτυο Θεάτρων της Αδριατικής.
Οι θεατρικοί οργανισμοί που υπέγραψαν είναι, το Teatro Pubblico Pugliese (που εκπροσωπεί 54 θέατρα της Απουλίας), το Marche Teatro (που εκπροσωπεί 15 θέατρα της Ανκόνα) και το La Piccionaia – Centro di Produzione Teatrale (Βιτσέντσα), από την Αλβανία το «Petro Marko» Theatre Valona και το Δημοτικό Θέατρο των Τιράνων, από τη Κροατία το Marin Drzic Theatre Dubrovnik, το Croatian National Theatre Rijeka και το Croatian National Theatre Split, από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη το Croatian National Theatre in Mostar και το Mess Festival Sarajevo και από την Ελλάδα το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας.
Οι βασικοί στόχοι του Δικτύου αυτού είναι η σύσφιξη των σχέσεων, οι κοινές συνεργασίες, η ανταλλαγή της πολιτιστικής δημιουργίας και η ανταλλαγή απόψεων και μεθόδων στρατηγικής γύρω από την υποστήριξη της Τέχνης και του Θεάτρου. Το Δίκτυο θα αναπτύξει νέα κοινά προγράμματα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους με ιδιαίτερη έμφαση στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα της μακρο – Περιφέρειας Αδριατικής – Ιονίου με σκοπό την ενδυνάμωση της καινοτομίας, της ανάπτυξης, της προσέλκυσης του κοινού και την εφαρμογή νέων μοντέλων στη πολιτιστική οικονομία.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Στέφανος Κυπριώτης και ο Συντονιστής του Δικτύου Θεάτρων της Αδριατικής και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δαμιανός Χειρδάρης.

Keywords
Τυχαία Θέματα