Κέρκυρα: Σε αναμονή πρόστιμο 2 εκ για το λιμάνι της Αλύπας

14:00 21/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Επιστροφή των 2 εκ ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του λιμανιού της Αλύπας έχει ζητήσει η Ευρωπαική Ένωση, όπως μας ενημερώνει ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καρύδης, διότι το λιμάνι δεν χρησιμοποιείται για το λόγο που χρηματοδοτήθηκε, δηλαδή ως καταφύγιο τουριστικών σκαφών. Το αίτημα της Ε.Ε. έχει κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Εμπορικής ναυτιλίας αλλά το πρόστιμο δεν έχει καταλογιστεί ακόμη στο Δήμο. Απο την πλευρα του ο Δήμος βρίσκεται σε δύσκολη θέση και αναζητά αφενός μεν χρήματα για την βελτίωση των κακοτεχνιών ώστε να καταστεί λειτουργικό το λιμάνι αφετέρου αναζητά τον

τρόπο διαχείρισης του λιμανιού, προκειμένου να αποφύγει το πρόστιμο. Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση για τις βελτιώσεις, είχε υποβληθεί πρόταση στο ΕΣΠΑ, έργο το οποίο απεντάχθηκε πριν ένα χρόνο, επομένως η μόνη λύση σήμερα είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σχετικά με το φορέα διαχείρησης, αντιμετωπίζει σοβαρά νομικά προβλήματα δεδομένου ότι η νομοθεσία πλέον δεν επιτρέπει την δημιουργία δημοτικού λιμενικού ταμείου. Σύμφωνα με τον κο Καρύδη, η Δημοτική αρχή έχει διερευνήσει και την πιθανότητα να μετάσχει ως μέτοχος σε εταιρεία μαζί με ιδιώτη αλλά και αυτή η λύση αποκλείστηκε νομικά. Επομένως όπως, ο ίδιος αναφέρει, απομένει η λύση της ενοικίασης ή της παραχώρησης σε ιδιώτη μαζί με το λιμάνι της Μπενίτσας.
Η πρόταση του κυρίου Καρύδη προς την παράταξη της Δημοτικής πλειοψηφίας είναι να προχωρήσει ο Δήμος σε ιδιωτικοποίηση των δύο λιμανιών, όμως δεν συμφωνούν όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας για ιδεολογικούς λόγους.
Keywords
Τυχαία Θέματα