Κέρκυρα: Διάσπαση του ενιαίου δήμου και διαχείριση απορριμμάτων θα θέσει η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στον Π. Σκουρλέτη

14:49 28/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συγκεκριμένα και επεξεργασμένα ζητήματα σκοπεύει να θέσει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ στον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος θα έρθει στην Κέρκυρα την επόμενη Παρασκευή 5 Μαΐου. Ο Υπουργός είναι προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Επιτροπής η οποία οργάνωσε την εσωκομματική συζήτηση τόσο σε επίπεδο οργανώσεων όσο και Νομαρχιακής Συνέλευσης.

Περισσότεροι

Δήμοι
Το σπάσιμο του ενιαίου δήμου Κέρκυρας και η διαχείριση των σκουπιδιών είναι τα σημαντικότερα θέματα στα οποία έχουν καταλήξει, εν όψει της αναθεώρησης του «Καλλικράτη».
Βέβαια είναι γνωστή η θέση του Υπουργού Εσωτερικών ότι δεν θα θέσει θέμα διοικητικής αναδιάρθρωσης ολόκληρης της χώρας αλλά θα δεχθεί εξαιρέσεις, κυρίως στους νησιωτικούς δήμους μεγάλων νησιών. Μέχρι στιγμής, όλα τα μεγάλα νησιά ζητούν τη διάσπαση του ενιαίου δήμου εκτός από τη Ρόδο. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοιχτό το θέμα του αριθμού των δήμων αλλά μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κέρκυρας ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Γιάννης Κρητικός δήλωσε ότι προσωπική του πρόταση είναι να γίνουν 5 δήμοι. Ένας για την πόλη, ένας για τα Διαπόντια νησιά και 3 δήμοι βορρά, μέση και νότο. Παράλληλα θέτουν και τα ζητήματα της χρηματοδότησης των δήμων και ειδικότερα των τοπικών κοινοτήτων, απλή αναλογική και σπάσιμο του μονοπρόσωπου κυριαρχικού μοντέλου του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη.
Σύμφωνα με τον κο Κρητικό η Νομαρχιακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, διαπίστωσε την απομάκρυνση της Δημοτικής και Περιφερειακής αρχής από την κοινωνία και ζητά ενημερωτικές και απολογιστικές συνελεύσεις καθώς και μεγαλύτερη δραστηριότητα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής μας. Επίσης διαπίστωσε ότι απέτυχε η αποκέντρωση του Δήμου, απέτυχε η εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία, απέτυχε ο αποδοτικός συντονισμός της δημοτικής μηχανής, απέτυχε η βελτίωση της καθημερινότητας και τέλος παραμένει αναξιοποίητη η δημοτική περιουσία.

Απορρίμματα – Διάσταση απόψεων με τη δημοτική αρχή
Λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων μέχρι το τέλος της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής ζητά η Νομαρχιακή συνδιάσκεψη του κόμματος, τονίζοντας ότι η Κέρκυρα δεν πρέπει να ξαναπεράσει τα προβλήματα του περασμένου Ιουνίου. Ο κος Κρητικός ερωτώμενος για το σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά τις δημοτικές εκλογές, είπε ότι αρχικά, ο στόχος του κόμματος και της ΝΕΡΙΚΙ ήταν να ακολουθήσει πορεία προς την κατασκευή εργοστασίου Ολοκληρωμένης διαχείρισης. Μάλιστα τόνισε ότι παρότι δεν δεχόταν τη λύση του ΣΔΙΤ όπως την είχε σχεδιάσει η προηγούμενη δημοτική αρχή του κου Τρεπεκλή, υπήρχε η δυνατότητα η ίδια μελέτη, επικαιροποιημένη, να χρησιμοποιηθεί για τη διεκδίκηση 25 περίπου εκ από το ΕΣΠΑ και να γίνει το εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, σε μικρότερο μέγεθος, στο Τεμπλόνι. Αυτή η θέση θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί μέσα σε μία εβδομάδα, τονίζει ο κος Κρητικός αλλά «δεν έγινε αυτό, χάσαμε χρόνο, φτάσαμε στο σημείο να κωλυσιεργούμε και να έχουμε βάλει στο τραπέζι και την αλλαγή χωροθέτησης πράγμα που θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστέρηση».
Ο κος Κρητικός επίσης υπογραμμίζει ότι , με δεδομένη τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ να μην ανοίξει ο ΧΥΤΑ της Λευκίμμης και τη θέση του Περιφερειάρχη ότι μόνο ως ΧΥΤΥ μπορεί να αδειοδοτηθεί, τότε το πρόβλημα μεγαλώνει.
Εάν «βγει» το πρόγραμμα του κου Σκουρλέτη θα του προτείνουν να επισκεφθεί και το ΧΥΤΑ Λευκίμμης και το λιμάνι της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση όμως διοργανώνουν συνάντηση του με τους τοπικούς φορείς.
Αυτό που περιμένουν απο τον Υπουργό είναι να ψάξει να βρει λύσεις – ίσως και έξω από την Κέρκυρα.

Ίσσος
Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα πάντα με τον κο Κρητικό, διεκδικεί να μην συνεχιστεί η δικαστική διαμάχη για τον αποχαρακτηρισμό του Ίσσου ως δασική έκταση. «Υπήρχε απόφαση της κυβέρνησης να μην επιμείνει στο αίτημα να αποχαρακτηριστεί ο Ίσσος ως δασική έκταση και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κος Γεώργιος Τερζάκης (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΑΔ Α.Ε.) επιμένει, ίσως να μην είναι και καλά ενημερωμένος. Να ένα πρόβλημα το οποίο τώρα θα τεθεί στον κο Σκουρλέτη», συμπληρώνει ο Συντονιστής της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα