Κείμενα: ειδική προβολή ταινιών της documenta 14 στο Φ.Κ.Θ.

11:28 8/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η documenta 14 διοργανώνουν ειδική προβολή του προγράμματος κινηματογραφικών ταινιών Κείμενα της documenta 14, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις 5 μ.μ., στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Τα Κείμενα είναι μια εβδομαδιαία εκπομπή κινηματογραφικών ταινιών της documenta 14, η οποία θα μεταδίδεται στην ΕΡΤ2 κάθε Δευτέρα βράδυ από τις 19 Δεκεμβρίου 2016 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2017. Στην ειδική προβολή στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Θεσσαλονίκης οι επιμελητές της documenta 14, Hila Peleg και Βασίλης Μπούρικας, παρουσιάζουν δύο από τις ταινίες του προγράμματος, το Ιδού η Αλυσίδα (Voilà l’enchaînement) της Κλερ Ντενί και την Κρίση (Krisis) του Ντιμίτρι Βένκοφ. Ο σκηνοθέτης Ντιμίτρι Βένκοφ θα παραβρεθεί στην προβολή και θα συμμετάσχει στην συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Το Ιδού η Αλυσίδα (Voilà l’enchaînement) της Κλέρ Ντενί (2014, Γαλλία, 30’) είναι μια σειρά μονολόγων και συνομιλιών που ερμηνεύονται από τη Νορά Κριφ και τον Αλέξ Ντεκά, οι οποίοι υποδύονται ένα διαφυλετικό ζευγάρι των οποίων η σχέση αρχίζει, αποκτά παιδιά και αποσυντίθεται βίαια κατά τη διάρκεια μόλις τριάντα λεπτών. Δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες ταινίες της Ντενί. Με δύο ηθοποιούς και καθόλου σκηνικά, η σκηνοθέτις διερευνά την καμπύλη μιας τεταμένης σχέσης, δίνοντας έμφαση στη φυλή και τη γλώσσα.

Η ταινία Κρίση (Krisis) του Ντιμίτρι Βένκοφ (2016, Ρωσία, 32’) είναι η κινηματογραφική αναπαράσταση μιας συζήτησης στο Facebook μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών καλλιτεχνών μετά την απόσυρση του αγάλματος του Λένιν στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων Μαϊντάν. Η συζήτηση αποκαλύπτει μια κοινωνία βαθιά διχασμένη από την ιστορία, την πολιτική και την αισθητική. Διεξάγεται μία κρίσιμη στιγμή στην σύγχρονη ιστορία. Στην πραγματικότητα, διεξάγεται τη στιγμή που η ιστορία εισβάλει ξεπερνώντας τους πρωταγωνιστές και μεταφέροντάς τους στο άρμα της σε έναν αόριστο ρόλο κάπου ανάμεσα στο ρόλο του μάρτυρα και του συμμετέχοντα.

Η documenta έχει αναγνωριστεί ως η μεγαλύτερη και εγκυρότερη έκθεση σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια, στο Κάσελ της Γερμανίας, την πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε το 1955. Η 14η διοργάνωσή της, υπό την επιμέλεια του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Άνταμ Σίμτσικ και της ομάδας του, θα διεξαχθεί –για πρώτη φορά στην Αθήνα– από τις 8 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου 2017 και στο Κάσελ από τις 10 Ιουνίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα