Καζάνι που βράζει η Τουρκία-Επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις (video)

21:43 5/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Τουρκία, μετά τις συλλήψεις των ηγετών και των μελών του φιλοκουρδικού κόμματος καθώς και εννέα στελεχών της εφημερίδας Cumhurriyet. Διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα στη γείτονα αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

«Κλείνουν όλα τα μέσα που κάνουν αντιπολίτευση. Η Τζουμχουριέτ είναι ένα σύμβολο υπό αυτή την έννοια. Δεν υπάκουσαν ποτέ και ασκούσαν

κριτική στις πολιτικές της κυβέρνησης» δήλωσε ο βουλευτής του ρεπουμπλικανού κόμματος, Σεζγκίν Τανρικούλου.

Αργά το βράδυ ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς υπό τη συνοδεία άνδρα της ασφάλειας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν νέες εικόνες από τη σύλληψη της συμπροέδρου του Ντεμιρτάς, Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ. Οι δύο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών και ακόμη 7 μέλη του προφυλακίστηκαν μέχρι να δικαστούν, χωρίς όμως να έχει οριστεί η ημερομηνία. Τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και την προφυλάκιση των δημοσιογράφων της Τζουμχουριέτ, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ανακοίνωσε έκτακτη σύσκεψη, με τον ηγέτη του να μιλά για μαφιόζικη τακτική απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως η δικαιοσύνη ενεργεί αυτόνομα.

Με ανακοίνωσή του το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση το πρωί της Παρασκευής στο Ντιγιαρμπακίρ.

Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει πως υπεύθυνο γι’ αυτή είναι το ΠΕΚΑΚΑ με τον κυβερνήτη της περιοχής να αναφέρεται ακόμη και σε καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ κούρδων μαχητών. Το πρωί, νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στη νοτιοδυτική επαρχία Σιρνάκ, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο παιδιών.

Διαδηλώσεις Κούρδων κατά της κυβέρνησης Ερντογάν πραγματοποιήθηκαν στην Γερμανία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή
Σχετικές ειδήσεις: Δύο νεκρά παιδιά από έκρηξη βόμβας στην επαρχία Σιρνάκ
Προφυλάκιση για τους εννέα δημοσιογράφους της Cumhuriyet στην Τουρκία
Πηγή: ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα