Καταδίκη δύο γιατρών στη Λέσβο για το θάνατο 80χρονης

09:20 12/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ποινή φυλάκισης 2 ετών, με αναστολή, επέβαλε σε δυο γιατρούς του Νοσοκομείου της Μυτιλήνης το τριμελές Πλημμελειοδικείο για επέμβαση σε λάθος πόδι με αποτέλεσμα τον θάνατο της 80χρονης Ευτυχίας Αναστασιάς.

Ο θάνατος της ηλικιωμένης συνέβη στις 3 Νοεμβρίου του 2011 ένα περίπου μήνα μετά από εγχείρηση ρωγμώδους κατάγματος στο ισχίο.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, η 80χρονη είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Μυτιλήνης με διάγνωση

ρωγμώδους κατάγματος στο δεξιό ισχίο. Πλην όμως στις 3 Οκτωβρίου εγχειρίστηκε… στο αριστερό ισχίο, αφού οι γιατροί εγχείρησαν λάθος πόδι! Όταν το λάθος διαπιστώθηκε, στις 6 Οκτωβρίου, τρεις μέρες δηλαδή μετά το πρώτο χειρουργείο η άτυχη ηλικιωμένη οδηγήθηκε ξανά στο χειρουργείο για δεύτερη επέμβαση. Καθηλωμένη πλέον σε σύντομο χρονικό διάστημα, στις 3 Νοεμβρίου του 2011 εξέπνευσε.

Σχεδόν έξι χρόνια μετά, βρέθηκαν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας από συγκλίνουσα αμέλεια, δυο γιατροί (ένας ορθοπεδικός και ένας ειδικευόμενος τότε), καθώς, επίσης, και ένας τραυματιοφορέας και ένας νοσηλευτής. Το δικαστήριο καταδίκασε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας τους δυο γιατρούς, ενώ απάλλαξε τους δυο νοσηλευτές.

Όπως ειπώθηκε στη 12ωρη διάρκεια της δίκης, τις πρώτες ώρες που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο μέχρι την επέμβαση, η γυναίκα παραπονιόταν για τους πόνους που είχε στο αριστερό πόδι, λόγω της οστεοαρθρίτιδας από την οποία ταλαιπωρούνταν. Της τοποθέτησαν ένα νάρθηκα από το γόνατο και κάτω, καθώς και βάρος, για να την ανακουφίζει. Ο νάρθηκας, έγινε όπως ειπώθηκε η αιτία για το «λάθος».

Οι γιατροί βασίσθηκαν στον νάρθηκα που έφερε στο αριστερό πόδι της, για να επιλέξουν ποιο είναι αυτό που έπρεπε να χειρουργήσουν και όχι στις εξετάσεις και τις ακτινογραφίες που έδειχναν» το ρωγμώδες κάταγμα στο ισχίο του δεξιού ποδιού.

Η πλευρά των γιατρών χθες στη δίκη, παρότι αναγνώρισε το λάθος, εντούτοις υποστήριξε ότι ο θάνατός της δεν επήλθε εξαιτίας του διπλού χειρουργείου, αλλά λόγω της βεβαρημένης υγείας της.

Οι δυο καταδικασθέντες γιατροί άσκησαν έφεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα