Καρδίτσα: Με εκδήλωση τιμάται η παγκόσμια ημέρα Ρομά

14:25 6/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο στο νέο οικισμό Ρομά των Σοφάδων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, 8 του Απρίλη, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα από τους στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη. Η εκδήλωση, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος των «Ρομά χωρίς Σύνορα» κ. Παναγιώτη Χαρίτο θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα αύριο, και όσο κρατήσει, και θα περιλαμβάνει βράβευση μουσικών Ρομά, της τρίτης ηλικίας, ενώ θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με τραγούδι και χορό από νέους Ρομά. Στόχος η γνωριμία με τους Ρομά

που ζουν στους οικισμούς του νομού Καρδίτσας για το πως είναι η ζωή τους σήμερα από τους ίδιους αλλά και από τον κόσμο που δεν έχει άμεση τριβή μαζί τους. Την εκδήλωση στηρίζουν: Ιερά Μητρόπολη, Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, οι δήμοι Καρδίτσας και Σοφάδων, η Αναπτυξιακή Καρδίτσας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ρομά.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος υπογράμμισε ότι οι Ρομά αποτελούν μία κοινωνική ομάδα με πολλά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν, και να ενταχθούν ισότιμα στην κοινωνία.

Ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Σβάρνας σημείωσε ότι πέρα από τους συμβολισμούς, ο δήμος προσπαθεί να είναι στο πλευρό των κατοίκων του οικισμού Μαύρικα, υλοποιώντας έργα αλλά και λειτουργώντας το Κέντρο Στήριξης Ρομά και ευπαθών ομάδων.

Ο αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Αλεξόπουλος μίλησε για τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής σημειώνοντας ότι θα πρέπει οι Ρομά των Σοφάδων να ενταχθούν ισότιμα στην τοπική κοινωνία.

Ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας κ. Μπέλλης έδωσε συγχαρητήρια στους «Ρομά χωρίς Σύνορα» για την προσπάθεια που κάνουν, τονίζοντας ότι η ΑΝ.ΚΑ στηρίζει τις δράσεις των Ρομά της περιοχής.

Ο Γ. Γραμματέας των «Ρομά χωρίς Σύνορα» κ. Καμπέρης μίλησε για την παγκόσμια ημέρα που καθιερώθηκε σε ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τσιγγάνων στο Λονδίνο, στις 8 Απριλίου του 1971, οπότε και τέθηκαν οι βάσεις για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων από τη διεθνή κοινότητα. Ωστόσο, ανέφερε, υπάρχουν και σημερα διακρίσεις, στερεότυπα που αναπαράγονται, καχυποψία, φόβος, άγνοια, ανύπαρκτη εκπαιδευτική πολιτική με μεγάλες σχολικές διαρροές. Σημείωσε ότι χωρίς τη διασφάλιση της παιδείας δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης,ίσες ευκαιρίες, ομαλή ένταξη στην κοινωνία.

Ο κ. Τριανταφύλλου, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας είπε μεταξύ άλλων και για άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, όπως η αυριανή στη Θεσσαλονίκη, στο Λευκό Πύργο.

Keywords
Τυχαία Θέματα