Κάπνισμα και χοληστερίνη τα αίτια των καρδιακών θανάτων

15:40 6/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται σήμερα το 20ο Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδας που πραγματοποιείται στη Λάρισα στο ξενοδοχείο Ιμπέριαλ.

Στο συνέδριο θα παρουσιασθούν αποτελέσματα ερευνών και σύγχρονοι μέθοδοι αντιμετώπισης των καρδιακών νοσημάτων και επεμβάσεων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Φίλιππος Τρυποσκιάδης τόνισε ότι «πρόκειται για ένα συνέδριο

που επικεντρώνεται σε θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο καρδιολόγο και όχι μόνο καθώς περιλαμβάνει διαλέξεις Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, στρογγυλά τραπέζια και επιστημονικές συζητήσεις . Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στον Έλληνα γιατρό να έρθει κοντά στις σύγχρονες εξελίξεις και να τον βοηθήσουν στην καθημερινή πράξη».

Ο καθηγητής Καρδιολογίας παραδέχθηκε ότι οι σύγχρονοι μέθοδοι κοστίζουν ακριβά αλλά δείχνουν ότι η επιστήμη προχωράει και σώζει ζωές. Αναφορικά με τα αίτια των καρδιακών εμφραγμάτων ο κ. Τρυποσκιάδης επεσήμανε ότι «αυτά οφείλονται σε μεγαλύτερο ποσοστό στο κάπνισμα και λιγότερο στην κληρονομική χοληστερίνη».

Σχετικά με τις αιφνίδιους θανάτους που παρατηρούνται από ανακοπή καρδιάς ο κ. Τρυποσκιάδης πρότεινε ότι σε κάθε εργασιακό χώρο και κυρίως στους αθλητικούς, πρέπει να υπάρχει απινιδωτής τον οποίο μπορεί να χειριστεί και ένας γυμναστής και να αποτρέψει θανάτους από καρδιακή ανακοπή.

Το συνέδριο γίνεται σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το Cleveland Clinic, την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου και την Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας.

Κατά τη σημερινή ημέρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του εισαγγελέα Εφετών του κ. Σταμάτη Δασκαλάκη ο οποίος μίλησε για το ιατρικό σφάλμα και το ποινικό δίκαιο.

Τέλος να σημειωθεί ότι την Κυριακή τελευταία ημέρα του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί ειδικό καρδιαγγειακό σεμινάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα