Καλύτερη από την αναμενόμενη η επίδοση της οικονομίας το 2ο τρίμηνο

17:46 12/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο, εκπλήσσοντας θετικά, σε αντίθεση με τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχείων για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) που ανακοίνωσε η Ιταλία.

Αντίθετα, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,7% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 και κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2015. Σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε θετικά την υποχώρηση του ΑΕΠ

σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο του 2016.

Ομως, οι αναλυτές δίνουν μεγαλύτερο βάρος στη τριμηνιαία μεταβολή για να εκτιμήσουν την πορεία του πραγματικού ΑΕΠ για ολόκληρη την χρονιά.

Η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση αλλά μειώθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2015 σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τους Financial Times και το πρακτορείο Bloomberg, που κάνει λόγο για αποσδόκητη αποτροπή της ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προβλέπει ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 0,3% για ολόκληρο το 2016. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως η Κομισιόν επιμένει στις προβλέψεις της για ανάκαμψη το 2ο εξάμηνο του 2016 και για ανάπτυξη το 2017 και το 2018.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στις 19 χώρες της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο 0,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2016 σε τριμηνιαία βάση με το Ιταλικό ΑΕΠ να εκπλήσσει δυσάρεστα, παραμένοντας αμετάβλητο σε σύγκριση με το πρώτο έναντι προβλέψεων για αύξηση 0,2% σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Στον αντίποδα, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% το δεύτερο τρίμηνο που είναι διπλάσιος σε σύγκριση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς κατά το Bloomberg.

Στην ΕΕ, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία και κατά 1,8% σε ετήσια βάση.

Σχετική είδηση: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση για την οικονομία΄

Keywords
Τυχαία Θέματα