Καλαμάτα: Κίνδυνος πυρκαγιάς από την πλημμελλή φύλαξη του πυρηνόξυλου

10:12 29/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Για σοβαρούς κινδύνους ανάφλεξης του πυρηνόξυλου που βρίσκεται εναποτεθειμένο σε μη στεγασμένους χώρους πυρηνελαιουργεία της περιοχής, κάνει λόγο ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Για μία ακόμα φορά λοιπόν, καθίσταται ξεκάθαρο πως τα πυρηνελαιουργεία του νομού μας, αποφεύγουν να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία και είτε προκαλούν περιβαλλοντική όχληση από την διαδικασία επεξεργασίας του πυρήνα ελιάς (όπως έγινε όλο το χειμώνα στη Μεσσηνία), είτε δεν μεταφέρουν το πυρηνόξυλο σε στεγασμένους χώρους, όπως έχουν την υποχρέωση να κάνουν.
Στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής πάντως,

αναμένεται να ανακοινωθούν στο διοικητήριο της Καλαμάτας, παρουσία επιστημόνων του Κέντρου και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, τα αποτελέσματα μετρήσεων που έκανε ο «Δημόκριτος» σχετικά με την ενδεχόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν τα πυρηνελαιουργεία αλλά και να κατατεθούν προτάσεις για την φιλοπεριβαλλοντική συνέχιση της λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο της, το οποίο κοινοποιείται επίσης και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, η Περιφερερειακή Ενότητα ζητεί από τα πυρηνελαιουργεία «τη μεταφορά του πυρηνόξυλου σε στεγασμένο χώρο και να ληφθούν σε κάθε περίπτωση από τις επιχειρήσεις όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την πρόληψη ενδεχόμενου κινδύνου ανάφλεξης και καταστολής του.
Οι ενέργειες αυτές θεωρούνται επιβεβλημένες καθώς από αυτοψίες των υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας έχει διαπιστωθεί η εναπόθεση και παραμονή πυρηνόξυλου σε υπαίθριους και μη στεγασμένους χώρους των εργοστασίων τους.
Γεγονός που εκτός του ότι αποτελεί περιβαλλοντική παράβαση σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους που τους έχουν χορηγηθεί, εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο ανάφλεξης του πυρηνόξυλου, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, με όποιες επακόλουθες συνέπειες αυτό συνεπάγεται για το ανθρωπογενές περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής».

Keywords
Τυχαία Θέματα