Κ. Παπανάτσιου: Οι τομές που κάναμε έθιξαν συμφέροντα δεκαετιών

21:32 3/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις σκληρές μάχες που έχει δώσει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Αριστερά, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό αναφέρθηκε κατά την ομιλία της νωρίτερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λακωνικής πρωτεύουσας η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Συγκεκριμένα η υφυπουργός είπε :

Για τη διαπραγμάτευση
Διαπραγματευτήκαμε σκληρά, συγκρουστήκαμε, υπερασπιστήκαμε το δίκαιο της ελληνικής κοινωνίας.Τ ο αποτέλεσμα ήταν η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 – μια συμφωνία που απέχει φυσικά από αυτό που θα θέλαμε, αλλά διαμορφώνει τις προϋποθέσεις

για την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια το 2018.

Για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης
«Σήμερα επείγει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και εκκρεμούν μόνο δύο τρία μεγάλα ζητήματα. Η συμφωνία σ’ αυτά τα θέματα θα είναι προϊόν πολιτικής απόφασης και θα επιλύσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες : εργασιακά, ενέργεια και μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά. Αυτό θα κλείσει έναν αρνητικό κύκλο διαπραγμάτευσης και δεσμεύσεων για την χώρα και θα ανοίξει έναν θετικό κύκλο διεκδικήσεων.
Με στόχο την αλλαγή της σημερινή εικόνας και την είσοδο σε μια περίοδο ανάπτυξης. Σε μια ανάπτυξη με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο. Όχι ανάπτυξη για τους λίγους, όπως είναι το όραμα της παρασιτικής ελίτ. Της ελίτ που θέλει να συνεχίσει να καταδυναστεύει τη χώρα μας. Σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σχεδιάσαμε και εκτελούμε το Παράλληλο Πρόγραμμα πέρα και έξω από τα Μνημόνια. Για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και της διοίκησης».

Βασικοί στόχοι
«Βασικός μας στόχος και φροντίδα ήταν – και παραμένει – η στήριξη των πιο αδύναμων και ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας μας. Η προστασία των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στο ζήτημα της υγείας και της περίθαλψης είναι μέρος του Παράλληλου Προγράμματος. Πλέον 2,5 εκατ. πολίτες έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας από το οποίο ήταν πριν ουσιαστικά αποκλεισμένοι.
Οι πολιτικές και θεσμικές τομές που κάναμε έθιξαν εδραιωμένα συμφέροντα δεκαετιών. Και για αυτό συναντήσαμε την λυσσαλέα αντίδραση του πολιτικού κατεστημένου και των ΜΜΕ που ελέγχει»

Εξεταστική επιτροπή
«Με την Εξεταστική Επιτροπή για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ από τις τράπεζες, ξεσκεπάσαμε το Τρίγωνο της Διαπλοκής με αποδείξεις και ονόματα. Το πόρισμα της Επιτροπής και η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν αποκαλυπτικά. Η συνέχεια βρίσκεται πια στα χέρια της Δικαιοσύνης».

Παραγωγική ανασυγκρότηση –μέλλον της χώρας
«Το μέλλον της χώρας είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση μέσα από τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, τη στήριξη της κοινωνίας. Σε αυτή τη γραμμή κινηθήκαμε αυτά τα δύο χρόνια και στην ίδια γραμμή θα συνεχίσουμε κερδίζοντας όλο και περισσότερο χώρο για άσκηση της δικής μας πολιτικής. Τα δελτία ειδήσεων και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εστιάζουν στη διαπραγμάτευση και τις δυσκολίες της. Όμως, η χώρα μας έχει ήδη πιάσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην οικονομία. Οι εκτιμήσεις στις οποίες συγκλίνουν η κυβέρνηση και οι Θεσμοί είναι για ανάπτυξη 2,7-2,8% το 2017. Το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα άγγιξε το 2% έναντι στόχου για 0,5%, δηλαδή ξεπεράσαμε ακόμη και το στόχο του 2017!
Το αποτέλεσμα αυτό είναι πρωτόγνωρο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Μείωση ανεργίας
«Η ανεργία μειώθηκε κατά τρεις ολόκληρες μονάδες στο 22,6% από 25,5% μετά από έξι ολόκληρα χρόνια. Δεν πανηγυρίζουμε. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη – όχι βέβαια τις …δεκαετίες που φαντασιώθηκε ο κ. Τόμσεν.Αλλά πάντως έχει γίνει η αρχή.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2016 οι άνεργοι ήταν κατά 150.000 λιγότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε 99.700 καθαρές θέσεις εργασίας το 2015 και έφτασε τις 136.260 το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Στοχοι
Υπάρχουν πολλά ακόμη που έγιναν και γίνονται στην οικονομία, που αθροίζονται και έχουν αποκτήσει πια ένα κρίσιμο μέγεθος.
• Η Ελλάδα προηγείται στην απορρόφηση των ΕΣΠΑ με ποσοστό απορρόφησης 100% έναντι 90,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
• Ξεκινά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο αγγίζει τα 750 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 800.000 συμπολίτες.
• Προχωρά η εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με σταδιακή αύξηση του εθνικού σκέλους στα 750 εκατ.Ευρώ. Η χρηματοδότηση των περιφερειών αυξήθηκε στα 300 εκατ. ευρώ. Δημιουργήθηκαν ειδικά προγράμματα για το βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.
• Μέχρι το Μάρτιο ολοκληρώνονται τα τέσσερα μεγάλα έργα αυτοκινητοδρόμων: η Ιόνια Οδός, η Ολυμπία Οδός, ο Ε65 και ο αυτοκινητόδρομος Μαλιακός-Κλειδί.
• Ψηφίστηκε ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/16 που προβλέπει την προκήρυξη οκτώ καθεστώτων ενισχύσεων. Τα τέσσερα έχουν ήδη ενεργοποιηθεί με πολύ θετικά αποτελέσματα.
• Εκκαθαρίστηκαν οφειλές και εκκρεμότητες παλαιών νόμων για 6300 επενδυτικά σχέδια με οφειλές περίπου 6,5 δισ. ευρώ και διασφαλίστηκε η πληρωμή τους.
• Μέχρι τον Ιούνιο, το Δημόσιο θα πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους. Πρόκειται για νέο χρήμα – κοντά στα 2 δισ. ευρώ – που θα πέσουν στην αγορά και θα κινήσουν την οικονομία ενεργοποιώντας τον πολλαπλασιαστικό μηχανισμό.
• Το 2016 δόθηκαν στους αγρότες 3,7 δισ. ευρώ για πληρωμή ενισχύσεων, που εκκρεμούσαν ακόμη και από το 2008. Φέτος θα προκηρυχθούν νέα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και ΕΣΠΑ.
• Διασφαλίστηκε η δυνατότητα καταβολής συντάξεων στους αγρότες. Η Εθνική Σύνταξη σε συνδυασμό με την ανταποδοτική δημιουργεί τις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς συνταξιοδότησης γιαόλους τους αγρότες.
• Εκσυγχρονίστηκε με νέο νομοθετικό πλαίσιο η λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών.

Φορολογία
Φέραμε ένα δικαιότερο σύστημα από το προηγούμενο που ευνοούσε σκανδαλωδώς τα υψηλότερα εισοδήματα. Θυμάστε πότε και πώς χάθηκε το αφορολόγητο για επαγγελματίες και αγρότες; 2013 – συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Χάθηκε για να μειωθεί κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες ο ανώτατος συντελεστής για τα πολύ ψηλά εισοδήματα. Εμείς το επαναφέραμε, τουλάχιστον για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Για αυτούς επαναφέραμε από φέτος το αφορολόγητο που κυμαίνεταιαπό 8.600 έως 9.500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων. Φέτος η συντριπτική πλειονότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών όχι μόνο θα πληρώσει λιγότερο φόρο για τα εισοδήματα του 2016 αλλά θα πάρουν και επιστροφή της προκαταβολής φόρου του προηγούμενου έτους.Επαναφέραμε τους επαγγελματίες στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Δεν δέχτηκαν οι Θεσμοί να τους δώσουμε και το αφορολόγητο. Ό,τι τους έδωσε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ό,τι τους χάρισε, το φυλούν ως κόρη οφθαλμού. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης βιάζεται να επιστρέψει. Να πάρει κι άλλα απότα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και να τα δώσει στους πλούσιους. Γιατί αυτές είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ξέρει καλύτερα από όλους τους μιμητές να υπηρετεί.Ακόμη κι έτσι, χωρίς το αφορολόγητο, οι επαγγελματίες με εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με ό,τι πλήρωναν με το σύστημα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Και αυτοί είναι το 80-85% του συνόλου, αλλά φαίνεται πώς η φωνή των λίγων είναι πιο δυνατή. Ή για να είμαστε ακριβείς, όχι η φωνή τους αλλά η πρόσβαση που έχουν στο Τρίγωνο της Διαπλοκής.

Αγώνας κατά της φοροδιαφυγής
«Στο Υπουργείο Οικονομικώνο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου αποτελεί προτεραιότητα μας. Η φοροδιαφυγή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες που η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική και κοινωνική κρίση διαρκείας. Είναι υπεύθυνη για τις μεγάλες ανισότητες που μάστιζαν τη χώρα πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μεγάλα και ευνοημένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας απέφυγαν συστηματικά και για δεκαετίες να πληρώσουν το μερίδιο που τους αντιστοιχούσε εις βάρος των υπολοίπων πολιτών. Αλλά και εις βάρος της σημερινής και της επόμενης γενιάς με την υπερχρέωση της χώρας. Αν όλοι πλήρωναν το μερίδιο που αναλογεί στα πραγματικά εισοδήματά τους, δεν θα ήταν πολύ χαμηλότεροι και πολύ πιο δίκαιοι οι φορολογικοί συντελεστέςγια όλους μας; Εμείς επιδείξαμε την πολιτική βούληση που δεν είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κυνηγούμε ακατάπαυστα τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τη διαφθορά. Γνωρίζουμε ότι κάθε μέτρο που θα πάρουμε, οι φοροφυγάδες και οι συνεργοί τους θα προσπαθήσουν να το εξουδετερώσουν. Για αυτό και δεν εφησυχάζουμε, ο αγώνας αυτός είναι διαρκής. Στον αγώνα αυτόπροωθούμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και ενισχύουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με ισχυρά εργαλεία. Τέτοια εργαλεία είναι το ηλεκτρονικό σύστημα διασταύρωσης καταθέσεων με εισοδήματα και αργότερα και το περιουσιολόγιο.

Συμπληρωματικά μέτρα
«Θα υπάρξουν και άλλα συμπληρωματικά μέτρα για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως είναι η λοταρία, που θα συμβάλουν και αυτά στην επιτυχία του μέτρου. Ο σχετικός νόμος προβλέπει ένα κονδύλι 12 εκατ. ευρώ για τη λοταρία και σύντομα θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση. Υλοποιούμε τις εφαρμοστικές διατάξεις νόμων που οι προηγούμενες κυβερνήσεις προτίμησαν να αφήσουν στα χαρτιά. Τέτοιο παράδειγμα είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων με την επέκταση του συστήματος εισροών-εκροών και στις δεξαμενές. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των συστημάτων τιμολόγησης και των ταμειακών μηχανών, φυσικά με τις απαραίτητες περιόδους προσαρμογής. Εκτός από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η εισαγωγή του ηλεκτρονικού τιμολογίου θα λύσει και άλλα ζητήματα που ταλαιπωρούν τις επιχειρήσεις και τα λογιστήρια, όπως την επιστροφή ΦΠΑ εξαγωγικών επιχειρήσεων. Περιμένουμε ότι η προσπάθεια κατά της φοροδιαφυγής θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα, τα οποία δεν έχουν συνυπολογιστεί στα έσοδα του προϋπολογισμού. Είναι αυτά που χαρακτηρίζονται ως «μη παραμετρικά» στην γλώσσα της διαπραγμάτευσης.Για εμάς προτεραιότητα έχει η μείωση των φόρων που θα έχει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα και παράλληλα το μεγαλύτερο αποτύπωμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι πολύ νωρίς να εξειδικεύσουμε ποιοι φόροι θα είναι αυτοί, δεδομένου ότι οι Θεσμοί δεν έχουν ακόμη αποδεχτεί την πρότασή μας, αλλά πάντως καταρχήν εννοούμε τους έμμεσους φόρους. Θέλουμε όμως να δούμε πώς θα ελαφρύνουμε και τη μεσαία τάξη. Γιατί είναι αλήθεια ότι έχει υποχρεωθεί να βάλει πλάτη να στηρίξει τους πιο ευάλωτους σε αυτά τα σκληρά χρόνια».

Κόκκινα δάνεια
«Τα «κόκκινα δάνεια» είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την οικονομία και την κοινωνία. Σύντομα θα έρθει ο νόμος για τη ρύθμιση του προβλήματος και την εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές στο Δημόσιο και τις τράπεζες. Πάντως οι ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων» δεν θα γίνουν σε βάρος των υγιών και συνεπών επιχειρήσεων, που με κάθε τρόπο άντεξαν την οικονομική κρίση. Για αυτό και απαραίτητη προϋπόθεση ένταξης μιας επιχείρησης στον νόμο θα είναι η βιωσιμότητα της. Προς το παρόν, να υπενθυμίσω ότι 450.000 ελεύθεροι επαγγελματίες – φυσικά πρόσωπα μπορούν να έχουν ακατάσχετο ποσό 1250 ευρώ μηνιαίως».

Keywords
εκκρεμότητες, μμε, τραπεζες, αποδειξεις, βουλη, ελλαδα, εργανη, αιγαιο, ολυμπια, νέα, ΠΑΣΟΚ, νεα δημοκρατια, ΦΠΑ, φοροι, βιωσιμότητα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, αυξηση φπα, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, νεος παπας, κοινωνια, αποτελεσματα, ληξιπροθεσμες οφειλες, οικονομικη κριση, αφορολογητο, εθνικη, εργαλεια, ιονια οδος, ιονια, μμε, οικονομια, ονοματα, πλαισιο, προγραμμα, πρωτοσελιδα, σημερινη, αγορα, αυξηση, ανεργια, βιωσιμότητα, βρισκεται, γινει, γινονται, γλωσσα, δεξαμενες, δυνατοτητα, δημοσιο, δωσει, ευρω, ειπε, εκκρεμότητες, ενεργεια, ενθαρρυνση, εργα, εξι, επιτυχια, ιδια, υφυπουργος, η φωνη, θεσεις εργασιας, θετικο, ομιλια, κυβερνηση, κλιμακα, λειτουργια, μητσοτακης, μειωση, ξενοδοχειο, οδος, οκτω, οραμα, ουσιαστικα, προγραμματα, ρυθμισεις, ρυθμιση, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συντομα, συνταξη, σχεδια, τρια, φυσικα, φωνη, χαθηκε, χρημα, αγωνας, εφαρμογη, εξεταστικη, χωρα, υπουργειο, θεματα, θεσεις, θετικα, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα