Ιταλός ΥΠΕΣ: Η Ιταλία δεν θα γίνει ο προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης

17:48 4/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ιταλία δεν θα γίνει ο προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπη, διαμηνύει ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, λίγο πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα τεθεί επί τάπητος το μεταναστευτικό.

Μ. Σαλβίνι: Να ετοιμάζουν βαλίτσες οι παράτυποι μετανάστες

Ο κ. Σαλβίνι διευκρίνισε ότι στόχος της Ρώμης δεν είναι να στέλνει τους μετανάστες και πρόσφυγες στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά να εφαρμόσει μια πολιτική που θα συμβάλει στη μείωση των αναχωρήσεων από τις χώρες προέλευσης.

Η ανάγκη αυτή αναγνωρίζεται

και από τις Βρυξέλλες, ενώ χαρακτηριστική είναι και η δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ ότι πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική.

Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος, οι υπουργοί Εσωτερικών της Ένωσης συζητούν αύριο Τρίτη την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου και θα εξετάσουν μεταξύ άλλων την πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων. Η πρόταση αυτή προσκρούει στη σθεναρή αντίσταση της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Τυνησίας καλεί για εξηγήσεις τον Ιταλό πρέσβη στη χώρα, μετά τη δήλωση Σαλβίνι ότι «η Τυνησία συχνά εξάγει φυλακισμένους».

Η κυβέρνηση της Τύνιδας εξέφρασε «μεγάλη κατάπληξη για τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού», προσθέτοντας ότι δεν αντιπροσωπεύει το επίπεδο συνεργασίας των δυο χωρών στο μεταναστευτικό, και ούτε τον συντονισμό των υπηρεσιών ασφαλείας τους.

Πηγές: ΕΡΤ1, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα