Ιράν: Επανεκλέγεται ο απερχόμενος πρόεδρος Χ. Ροχανί, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα

12:03 20/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν, ο μετριοπαθής Χασάν Ροχανί προηγείται με ποσοστό σχεδόν 56% του συντηρητικού αντιπάλου του Εμπραχίμ Ραϊσί από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Παρασκευή, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Η κρατική τηλεόραση του Ιράν συνεχάρη τον Ροχάνι γιατί πέτυχε την επανεκλογή του, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά έναντι του σκληροπυρηνικού συντηρητικού αντιπάλου του, Ραϊσί.

Ο μετριοπαθής ιερωμένος Χασάν Ροχανί έλαβε 22,8 εκατομμύρια ψήφους στις προεδρικές εκλογές

που διεξήχθησαν την Παρασκευή έναντι 15,5 εκατομμυρίων που έλαβε ο Εμπραχίμ Ραϊσί, με καταμετρημένα 38,9 εκατομμύρια ψηφοδέλτια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών προσθέτοντας ότι η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνεχίζεται.

Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τα μερικά αυτά αποτελέσματα, ο Ροχανί έλαβε σχεδόν το 56% των ψήφων και ο Ραϊσί το 39%.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώνει σταδιακά τα αποτελέσματα που φθάνουν από διαφορετικές επαρχίες πριν από αυτές των μεγάλων πόλεων, μεταξύ τους η Τεχεράνη.

Αν επιβεβαιωθεί μια μεγάλη νίκη από τον α΄ γύρο για τον Ροχανί, ο μετριοπαθής ιερωμένος θα μπορεί να συνεχίσει και να διευρύνει την πολιτική του ανοίγματος της χώρας στον κόσμο, που άρχισε με την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τις μεγάλες δυνάμεις τον Ιούλιο του 2015 κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας.

Σε μια πρώτη αντίδραση και πριν από την ανακοίνωση των επιμέρους αποτελεσμάτων, στελέχη των συντηρητικών αναγνώρισαν τη νίκη του Ροχανί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα