Ηνωμένες Πολιτείες της Ανατροπής – Αλλαγή σελίδας μετά την εκλογή Τραμπ (video)

22:32 9/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αλλαγή σελίδας στις ΗΠΑ και νέα δεδομένα για τις παγκόσμιες σχέσεις μετά την εκλογική νίκη του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ και την ανάδειξή του ως 45ου προέδρου της χώρας.

Mε 290 εκλέκτορες ανατρέπει ο Τραμπ όλα τα προγνωστικά

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε ενωτικός, λέγοντας ότι θα είναι ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών και ότι ήρθε η ώρα να επουλωθούν οι πληγές του διχασμού.

Το έθνος

μας είναι βαθιά διχασμένο αλλά εγώ θα εξακολουθήσω να πιστεύω στην Αμερική, τόνισε η Χίλαρι Κλίντον. «Ο Τραμπ θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι, του χρωστάμε μια ευκαιρία να ηγηθεί«, πρόσθεσε.

«Είμαστε πάνω απ’ όλα Αμερικανοί», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, κάνοντας λόγο για ειρηνική μετάβαση της εξουσίας και καλώντας σε συνάντηση τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

Όσον αφορά τις πρώτες πληροφορίες για τους υπουργούς του Τραμπ, τα ονόματα που ακούγονται για το υπουργείο Εξωτερικών είναι αυτά του πρώην προέδρου της Βουλής και στενού συνεργάτη του Τραμπ, Νιουτ Γκίνγκριτς, και του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Κόρκερ.

Υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών είναι ο Στίβεν Μνούτσιν, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και νυν ιδιοκτήτης της Dune Capital Management.

Για το υπουργείο Άμυνας ακούγονται τα ονόματα του γερουσιαστή της Αλάσκα Τζεφ Σέσιονς, του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Τζορτζ Μπους του νεότερου, Στίβεν Χάντλεϊ, και του πρώην γερουσιαστή του Μιζούρι Τζιμ Τάλεντ.

Ο Ρούντι Τζουλιάνι και ο νυν κυβερνήτης του Νιού Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι είναι υποψήφιοι για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Για το υπουργείο Εσωτερικών ακούγονται τα ονόματα του Φόρεστ Λούκας, του Ρόμπερτ Γκρέϊντι, στελέχους της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, της Σάρα Πέιλιν καθώς και ενός από τους γιούς του Ντόναλντ Τραμπ.

Για το υπουργείο Εμπορίου υποψήφιοι είναι ένας δισεκατομμυριούχος από το «κλαμπ» του κ. Τραμπ, ο Ουίλμπορ Ρος και ο κυβερνήτης του Τέξας, Ρικ Πέρι, αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές.

Η νίκη του Τραμπ έφερε στο φως των προβολέων τον ελληνικής καταγωγής Ρινς Πρίμπους, ένα στέλεχος των Ρεπουμπλικανών που εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως έμπιστος σύμβουλος του νεοϋρκέζου επιχειρηματία και βοήθησε να τηρηθεί η πειθαρχία τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Πρίμπους, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (RNC), έχει αναφερθεί ως υποψήφιος νέος επιτελάρχης του Λευκού Οίκου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι συνολικά τέσσερις Ελληνοαμερικανοί επανεκλέχθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και ειδικότερα ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Γκας (Κώστας) Μπιλιράκης και οι Δημοκρατικοί Τζον Σαρμπάνης, Ντίνα Τάιτους και Νίκη Τσόνγκας επανεξελέγησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Νύχτα – θρίλερ

Διαφορετικά συναισθήματα και προσδοκίες δημιούργησε το εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ.

Οι διεθνείς αντιδράσεις για την εκλογή Τραμπ (video)

Η εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ προκάλεσε σκεπτικισμό στην ΕΕ με τους Ευρωπαίους ηγέτες να υπενθυμίζουν στα συγχαρητήρια μηνύματά τους ότι η συνεργασία με την Ουάσιγκτον πρέπει να βασίζεται στις πάγιες δημοκρατικές αξίες.

«Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με αξίες, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον σεβασμό του νόμου, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του, τη θρησκεία του, το φύλο του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του. Είναι στη βάση αυτών των αξιών που προτείνω μια στενή συνεργασία με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η νίκη Τραμπ στέλνει το μήνυμα ότι η Γαλλία πρέπει να ισχυροποιηθεί και η Ευρώπη να ενωθεί, είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσθέτοντας πως θέλει να συναντηθεί μαζί του το ταχύτερο δυνατόν.

Σε αποκατάσταση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων δήλωσε ότι προσβλέπει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πώς αντέδρασε η Αθήνα – Το συγχαρητήριο μήνυμα του ΠτΔ (video)Συγχαρητήρια επιστολή Αλ. Τσίπρα στον Τραμπ

Στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με τους οποίους συνδέονται διαχρονικά ο ελληνικός και ο αμερικανικός λαός, στη βάση κοινών αξιών δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρθηκαν ο Προέδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις συγχαρητήριες επιστολές τους προς τον Ντοναλντ Τραμπ. Τόνισαν ακόμη την ανάγκη να εμβαθυνθεί η συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, προς όφελος των δύο λαών, της ειρήνης, και της περιφερειακής σταθερότητας. Το εκλογικό αποτέλεσμα σχολίασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πηγή: Α’Πρόγραμμα, ΕΡΤ1, ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα