Ημέρα αναγνώρισης της κεφαλαλγίας η 12η Σεπτεμβρίου

16:06 12/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το «υποτιμημένο» πρόβλημα της κεφαλαλγίας υπενθυμίζει και καταδεικνύει η 12η Σεπτεμβρίου, ημέρα αναγνώρισης της κεφαλαλγίας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κεφαλαλγία υποτιμάται σε όλα τα επίπεδα: στην κοινωνία, την εργασία και στην οικογένεια.

«Ο πονοκέφαλος δεν είναι μόνο υποκειμενικός, ούτε «υστερικός», όπως πολλοί πιστεύουν. Έχει συγκεκριμένους μηχανισμούς στον εγκέφαλο που έχουν χαρτογραφηθεί λεπτομερώς», αναφέρει η Ελληνική Εταιρία Κεφαλαλγίας.

Η κεφαλαλγία είναι το τρίτο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως, μετά
τη χρόνια οσφυαλγία και την κατάθλιψη, προκαλώντας σημαντική αναπηρία, με την έννοια της απώλειας χρόνου λόγω του πόνου.Περισσότεροι από ένας στους πέντε πολίτες έχει πονοκεφάλους που περιορίζουν τις δραστηριότητές του στο σπίτι, στην εργασία και στην κοινωνική ζωή του.Ένας στους 25 πολίτες έχει σχεδόν καθημερινούς πονοκεφάλους που τον καθηλώνουν κυριολεκτικά.

Σε πρόσφατη πανελλαδική μελέτη της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας:

περίπου ένας στους 12 Έλληνες είχε ημικρανία,τέσσερις στους 10 είχαν κεφαλαλγία τύπου τάσεως που μείωνε τις δραστηριότητές τους τον τελευταίο χρόνοένας στους 1.000 υπέφερε από αθροιστική κεφαλαλγία.

«Η αναπηρία στους πολίτες που έχουν συχνούς πονοκεφάλους δεν προσδιορίζεται εύκολα, ούτε είναι ορατή. Κυκλοφορούν ανάμεσά μας χωρίς να ξεχωρίζουν. Αυτό το make up είναι αμφίπλευρο, ωστόσο. Από τη μία πλευρά προστατεύει την ιδιωτικότητα, αλλά από την άλλη υποβιβάζει το πρόβλημα» τονίζει η Ελληνική Εταιρία Κεφαλαλγίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς, όσοι υποφέρουν από συχνές κεφαλαλγίες πρέπει να έχουν ιατρική παρακολούθηση και πρόσβαση στις νέες εξειδικευμένες θεραπείες, γιατί δεν μπορούν μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα. Συχνά, τα ίδια τα αναλγητικά επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους όταν χρησιμοποιούνται αλόγιστα και δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τον πονοκέφαλό του».

Ειδικά Κέντρα Κεφαλαλγίας υπάρχουν σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία, στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς, που καθοδηγούν με επιστημονικότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους κεφαλαλγικούς ασθενείς.

ΠΗΓΕΣ: Ελληνική Εταιρία Κεφαλαλγίας, ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα