Η Μ. Γιαννάκου μιλά για τον Ερντογάν και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας (audio)

15:07 3/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«O Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, για εσωτερικούς λόγους, ίσως και γιατί πιστεύει ότι βρίσκεται σε άνοδο έναντι της διεθνούς κοινότητας, βρήκε ευκαιρία να στείλει μερικά απειλητικά μηνύματα προς την Ελλάδα και τρίζει τα δόντια του σε διάφορες πλευρές, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ευαγγελία Μπαλτατζή και Ξενοφώντα Ζηκίδη, η πρώην υπουργός της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου.

«Η άμυνα και αλληλεγγύη, που προέβλεπε η Συνθήκη της Λισσαβόνας, εάν απειληθεί οποιαδήποτε χώρα μέλος,

παραμένει σε κάποιο βαθμό σε θεωρητικό επίπεδο και παρόλο που Ελλάδα και Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ υπάρχει βέτο από τη γείτονα χώρα για πολλά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και για την Κύπρο», υπογράμμισε η κα Γιαννάκου, μη αποκλείοντας να υπάρχουν σχεδιασμοί για το μέλλον της Τουρκίας σε σχέση με την Ελλάδα.

«Το επεισόδιο στα Ίμια ήταν ολοφάνερα σχεδιασμένο από την Τουρκική πλευρά, ώστε να επισύρει την παρέμβαση του Διεθνούς παράγοντα και να μπούμε στη λογική της θεώρησης τι θα πάρει ό ένας και τι ο άλλος», υπενθύμισε η κα Γιαννάκου, και επισήμανε ότι «ο Ερντογάν μπορεί να μην είναι ισχυρός όπως στο παρελθόν, αλλά είναι ικανός να δημιουργήσει οποιαδήποτε κρίση».

Για το θέμα του χρέους, η κα Γιαννάκου δήλωσε, ότι «το ΔΝΤ μπορεί να πιέζει για αναδιάρθρωση, ωστόσο το ελληνικό χρέος είναι διακρατικό και θα είναι δύσκολη οποιαδήποτε ρύθμισή του». «Η τραπεζική κρίση και το εξωτερικό χρέος που ήταν τεράστιο στη χώρα μας αποκρύπτονταν ευσχήμως το προηγούμενο διάστημα», τόνισε, και επισήμανε ότι «στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο τα πράγματα πήγαν καλύτερα γιατί αντιμετώπισαν μόνο την τραπεζική κρίση».

«Η επίλυση του ελληνικού χρέους θα αργήσει», εκτίμησε η κα Γιαννάκου, και υπογράμμισε ότι «υπάρχει αρνητική στάση στους ευρωπαίους πολίτες, ενώ έρχονται και εκλογές που καθιστούν τη λύση ακόμη πιο δύσκολη».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα