Η κοινωνική έκρηξη του 1965 – 51 χρόνια από τα «Ιουλιανά»

07:06 10/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ήταν η περίοδος που η έκβασή της επηρέασε σημαντικά τις εξελίξεις και αναμφίβολα έπαιξε ρόλο στην εκδήλωση, περίπου δύο χρόνια μετά στην εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος και της επταετούς δικτατορίας, το οποίο μάλλον καθυστέρησε να εκδηλωθεί μπροστά στην κοινωνική δυναμική που απελευθερώθηκε εκείνο το καλοκαίρι του 1965. Αναφερόμαστε στα Ιουλιανά που ξεκίνησαν στις 15 Ιουλίου 1965 και κράτησαν περίπου 70 ημέρες.

Αφορμή ο εξαναγκασμός του Γεωργίου Παπανδρέου
(Ένωση Κέντρου με αυτοδυναμία στην κυβέρνηση) σε παραίτηση και η συγκρότηση κυβέρνησης αποστατών υπό τον Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα. Ακολουθούν διαδοχικές συγκροτήσεις θνησιγενών κυβερνητικών σχημάτων και όσοι βουλευτές της Ε.Κ. συμμετέχουν, χαρακτηρίζονται από τους ψηφοφόρους τους «αποστάτες». Η εμφανής ανάμιξη του βασιλιά και των σχεδίων των ΗΠΑ, προσθέτουν αγανάκτηση στους πολίτες που με μαζικές λαϊκές εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες διεκδικούν την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Θα χρειαζόμασταν όχι απλά πολλά άρθρα γνώμης και έρευνες, αλλά πολλές ιστοσελίδες για να παρουσιάσουμε αναλυτικά το χρονικό των γεγονότων εκείνης της περιόδου με κάθε λεπτομέρεια.

Ας κρατήσουμε όμως ότι είχαν προηγηθεί σημαντικοί κοινωνικοί αγώνες για εργασιακά και άλλα θέματα, για όλα τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κοινωνικό δυναμικό, ετοιμοπόλεμο και συγκροτημένο, που αντέδρασε άμεσα στα Ιουλιανά και στην αποστασία.

Σημαντικό ρόλο στο εσωτερικό αυτής της κοινωνικής δυναμικής έπαιξαν τα συνδικάτα εκείνης της εποχής, κυρίως όσα δεν ελέγχονταν από τη δοτή ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία κάτω από την κοινωνική πίεση αναγκάστηκε στις 27 Ιουλίου να κηρύξει πολιτική γενική απεργία.

Keywords
Τυχαία Θέματα