Η ισπανική Γερουσία ψηφίζει μέτρα, η Καταλονία ανεξαρτησία

15:58 27/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα μέτρα για την παύση της καταλανικής κυβέρνησης ψηφίζει η Γερουσία στη Μαδρίτη, την ώρα που στην περιφερειακή Βουλή της Καταλονίας οι αποσχιστές κατέθεσαν επίσημη πρόταση για ανεξαρτησία.

Αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας – Ο πέλεκυς του Αρ.155

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, που θα εξετάσει σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο οποίο καλεί την περιφερειακή κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία της απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία.

Την πρόταση κατέθεσαν τα

κόμματα Junts pel Si και CUP που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Όπως μεταδίδει για την ΕΡΤ από την Ισπανία η Δώρα Μακρή, αυτό που επιθυμεί η καταλανική κυβέρνηση είναι, την ίδια ώρα που θα κοινοποιούνται τα μέτρα της Μαδρίτης, εκείνοι να ψηφίζουν για την ανεξαρτησία της περιοχής.

«Άρχεται η συνεδρίασις», δήλωσε η πρόεδρος Κάρμε Φορκαδέλ, προτού δώσει τον λόγο σε εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, τον Κάρλος Καριθόσα. Ο τελευταίος, ανεμίζοντας το σχέδιο ψηφίσματος, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν: «Αυτό το έγγραφο το οποίο συντάξατε καταστρέφει ό,τι πιο ιερό: τη συνύπαρξη».

Εκτός του συνασπισμού των αποσχιστικών κομμάτων, τα υπόλοιπα κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν από την αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας.

Νωρίτερα, το σοσιαλιστικό κόμμα της Καταλονίας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για όσα γίνονται στην καταλανική βουλή αλλά και την απόφαση του προεδρείου να φέρει προς ψήφιση τη διακήρυξη της Ανεξαρτησίας

Εξήντα οκτώ βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν για την απόλυτη πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, από τη στιγμή που δημοσιοποιηθεί αύριο Σάββατο η απόφαση της ισπανικής Γερουσίας, ο Πουτζντεμόν και οι τοπικοί υπουργοί καλούνται να καταθέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο με την κατηγορία της εξέγερσης ή και της στάσης. Σε περίπτωση που αρνηθούν να το κάνουν, κινείται η διαδικασία σύλληψής τους.

Η ισπανική Γερουσία ετοιμάζεται να θέσει υπό επιτροπεία την Καταλονία, ένα μέτρο που δεν έχει προηγούμενο σε 40 χρόνια Δημοκρατίας.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι δικαιολόγησε αυτά τα μέτρα, που μπορεί να οδηγήσουν στη διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία, λέγοντας ότι αποσκοπούν στην «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης».

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα και την Επιστήμη, Κάρλος Μοέδας, ζήτησε εξ ονόματος της Ευρώπης τον «σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος», μετά την κατάθεση από Καταλανούς βουλευτές σχεδίου ψηφίσματος για την κήρυξη ανεξαρτησίας.

Ανταπόκριση για την ΕΡΤ: Δώρα Μακρή
Πηγές: ΕΡΤ1, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα