Η ΕΣΑμεΑ για συνάντηση με Ε.Αχτσιόγλου

14:10 29/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου είχε την Δευτέρα 26 Ιουνίου αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον Ζακυνθινό πρόεδρό της Γιάννη Βαρδακαστάνη, αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο Θ. Κλεισιώτη, τον γ.γ. Ι. Λυμβαίο, τον ταμεία Κ. Γαργάλη και τα μέλη Β. Λάσπη και Δ. Σηφάκη. Στη συνάντηση από πλευράς υπουργείου παρέστη επίσης ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Α. Πετρόπουλο και η Στ. Βρακά, γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η αντιπροσωπεία-σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της ΕΡΤ Ζακύνθου- τόνισε στην υπουργό και στα μέλη της ηγεσίας του υπουργείου ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές, καθώς τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αύξησαν δραματικά τη διαχρονική ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία.

Ο κ. Βαρδακαστάνης επεσήμανε στην υπουργό ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αβεβαιότητα και ανασφάλεια από τις αναφορές των προαπαιτούμενων υπ. αριθ. 75, 76, 97, που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. Από αυτά προκύπτει ότι θα υπάρξουν μειώσεις ποσών ή και δικαιούχων επιδομάτων αναπηρίας, καθώς επίσης και θέσπιση νέου συστήματος αξιολόγησης αναπηρίας.

Για τα μεν επιδόματα ζήτησε την προστασία τους, τη στιγμή που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την κάθε αναπηρία, για τη δε αξιολόγηση ουσιαστική βελτίωση των ΚΕΠΑ. Υπενθύμισε μάλιστα τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα θιγούν και ζήτησε ξεκάθαρη θέση.

Για το ίδιο θέμα έχουν υπάρξει διαβεβαιώσεις και από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι: τα επιδόματα θα μείνουν αναλλοίωτα, ούτε τα ποσά θα μειωθούν ούτε οι δικαιούχοι. Το σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας χρειάζεται βελτιώσεις.

Η αντιπροσωπεία ζήτησε να μην υπάρξει επαναϋπολογισμός των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, και στη χειρότερη περίπτωση να μην υπάρξει περικοπή της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Η υπουργός επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι θα αντιμετωπιστεί θετικά αυτό το ζήτημα για τα άτομα με αναπηρία, προκειμένου να μην υπάρξουν μειώσεις, όπως είχε δεσμευτεί και ο πρωθυπουργός.

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ ζήτησε επίσης τα εξής:

-Κατάργηση της άδικης διάταξης των άρθρων 7 και 27 του ν.4387/2016, η οποία αφορά στην αναλογική μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης βάσει του ποσοστού αναπηρίας του δικαιούχου. Η σύνταξη δεν είναι επίδομα αναπηρίας, για να δίνεται με βάση τη βαρύτητα αναπηρίας και για το λόγο αυτό ζητάμε την άμεση εφαρμογή της χορήγησης του 100% του ποσού που αντιστοιχεί στην Εθνική Σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία ανεξαρτήτως ποσοστού. Επισημάνθηκε ότι αυτές οι ρυθμίσεις οδηγούν σε μεγαλύτερη φτωχοποίηση τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

-Συνέχιση της καταβολής του ΕΚΑΣ σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και μετά το 2019 και επέκτασή του σε όλα τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας.

-Αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας και γήρατος του ιδιωτικού τομέα με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του 2ου μνημονίου και συγκεκριμένα με τις διατάξεις του ν. 4093/12 και της Π.Ν.Π. 4111/2013 και την εναρμόνισή τους με τα ισχύοντα στο δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι γήρατος γονείς ατόμων με βαριές αναπηρίες του ιδιωτικού τομέα.

-Κατάργηση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ των ατόμων με αναπηρία.
Στα αιτήματα αυτά η υπουργός δεν τοποθετήθηκε.

Η κ. Αχτσιόγλου επίσης τόνισε ότι μέχρι τέλους του έτους θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την εφαρμογή του Πορίσματος της Επιτροπής του υπουργείου Εργασίας για την ενιαιοποίηση των προϋποθέσεων χορήγησης των συντάξεων αναπηρίας, σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ. Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ επεσήμανε ότι το Πόρισμα αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμιά δημοσιονομική επιβάρυνση, συνεπώς η νομοθέτησή του πρέπει να αφορά το σύνολο αυτού.

Η υπουργός επίσης αναγνώρισε την καθυστέρηση στις τοποθετήσεις των επιτυχόντων του ν. 2643/98 και τόνισε ότι ξεκινά άμεσα η διαδικασία τοποθέτησής τους.

Στο αίτημα της ΕΣΑμεΑ για συμμετοχή εκπροσώπου της στο ΔΣ του ΟΑΕΔ είπε ότι θα το εξετάσει.

Από την πλευρά της η κ. Βρακά, ως πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του άρθρου 4 του ν. 4331/2015, διευκρίνισε ότι ξεκίνησε η επεξεργασία της έκδοσης της υπουργικής απόφασης σχετικά με τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής για την επικαιροποίηση του Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας, βάση του οποίου γίνεται η αξιολόγηση της αναπηρίας.

Επιπρόσθετα διευκρίνισε ότι υπάρχει ανάγκη επεξεργασίας και διεύρυνσης του Πίνακα των 43 μη αναστρέψιμων παθήσεων και η Επιτροπή συνεχίζει τη λειτουργία της για το έργο αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα