«Η εποχή των εικόνων» στην ΕΡΤ2

10:34 17/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η εκπομπή «Η εποχή των εικόνων», που θα μεταδοθεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 στις 16:30 από τη συχνότητα της ΕΡΤ2, επισκέπτεται 3 εκθέσεις που παρουσιάζονται στην Αθήνα.

Επεισόδιο 3ο: «Ai Wei Wei – Ειρήνη Ευσταθίου – Νίκος Αλεξίου»

Η «Εποχή των εικόνων» επισκέπτεται 3 χώρους στην Αθήνα και καταγράφει:

Την έκθεση Ai Wei Wei στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

(ΜΚΤ), που άφησε έντονες εντυπώσεις και πολλά ερωτηματικά για τον Κινέζο καλλιτέχνη και ακτιβιστή Ai Wei Wei.

H Κατερίνα Ζαχαροπούλου παρουσιάζει την έκθεση στο ΜΚΤ με μια ξενάγηση στα εκτεθειμένα έργα, δίνοντας στους θεατές όλες τις πληροφορίες για το έργο και την προσωπικότητα του καλλιτέχνη, τις ιστορικές του αναφορές και την ακτιβιστική του δράση. Θα δούμε βήμα-βήμα όλα τα έργα, τις πηγές έμπνευσής τους, την καταγωγή και τα υλικά τους, τα έργα του Ai Wei Wei που φτιάχτηκαν ειδικά για την Αθήνα και το ΜΚΤ, καθώς και το τμήμα της έκθεσης που γεννήθηκε με αφορμή την προσφυγική κρίση και την επίσκεψη του καλλιτέχνη στη Λέσβο και την Ειδομένη.

Στη συνέχεια, η εκπομπή επισκέπτεται την έκθεση της Ειρήνης Ευσταθίου στην γκαλερί «Ελένη Κορωναίου» για να δούμε τη νέα της δουλειά «Ζωγραφίζω, μαθαίνω την Ελλάδα». Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από τις οδηγίες ενός σχολικού άτλαντα της δεκαετίας του 1980, ενώ το συνολικό έργο αποτελείται από εικαστικά σχόλια για ιστορικές περιόδους στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα τα Εξάρχεια: τα Δεκεμβριανά του ’44 και τα Δεκεμβριανά του 2008. Η ίδια μιλάει για τη σημασία του έργου της και τν μέθοδό της δουλειάς της.

Στο τέλος, η εκπομπή επισκέπτεται την έκθεση-αφιέρωμα στη μνήμη και στο έργο του Νίκου Αλεξίου στην γκαλερί CAN (Christina Androulidaki Gallery), όπου Έλληνες εικαστικοί, συγγενείς με την τεχνική και την εμμονή του Ν. Αλεξίου με το χαρτί και τη χαρτοκοπτική, παρουσιάζουν γύρω από το Τραπέζι του Αλεξίου (ελληνική εκπροσώπηση στην Μπιενάλε Βενετίας το 2007) έργα τους. Η εκπομπή κλείνει με μία στάση στη μεγάλη βιντεοπροβολή του Ν. Αλεξίου στην πλατεία Κοτζιά. Πρόκειται για το υπέροχο ψηφιδωτό δάπεδο του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, που για λίγες μόνο μέρες κοσμούσε την πρόσοψη της Εθνικής Τράπεζας, αφήνοντας τον κόσμο μαγεμένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα