Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση, δήλωσε ο Πρ. Παυλόπουλος (video)

15:29 17/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και θα συνεχίσει αταλάντευτα την πορεία της εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης εξέφρασε ο Προκόπης Παυλόπουλος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Κατά την προσφώνησή του, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την προσωπικότητα και το δημοκρατικό ήθος του Ιταλού ομολόγου του, και πρόσθεσε ότι η επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα

πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποίαν οι χώρες μας και οι λαοί μας, βιώνουν, έστω και με διαφορετική ένταση ή και μορφή, την σύμπτωση δύο κρίσεων που προφανώς ξεπερνούν τα σύνορά μας, αφού τείνουν να πάρουν τα χαρακτηριστικά υπαρξιακών, κυριολεκτικώς, κρίσεων για την εποχή και το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Πρόκειται για την οικονομική και για την προσφυγική κρίση. Η πρώτη, ιδίως μέσα από την διεύρυνση των ανισοτήτων και την ραγδαία επιδείνωση της ανεργίας -πρωτίστως των νέων- δοκιμάζει δεινώς την κοινωνική μας συνοχή. Ενώ η δεύτερη μας θέτει όλους, ως πραγματικούς Ευρωπαίους πολίτες, προ των ευθυνών μας, αναφορικά με το ότι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τους μεν πρόσφυγες, υπό όρους γνήσιου ανθρωπισμού και σεβασμού των απαράγραπτων θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τους δε τρομοκράτες και εκφραστές της σύγχρονης βαρβαρότητας, ως εγκληματίες, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Όντας λοιπόν κληρονόμοι του τριπτύχου που συνθέτουν η αρχαία Ελλάδα, η Ρώμη και η χριστιανοσύνη και έχοντας συναίσθηση του ότι οι τρεις αυτοί πυλώνες στηρίζουν σήμερα και το αέτωμα της δημοκρατίας και του πολιτισμού του ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος, έχουμε το δικαίωμα, αλλά και το χρέος, να πορευθούμε από κοινού, εμπνεόμενοι από τα ιδανικά του, για ν’ αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της διπλής κρίσης που προανέφερα, ήτοι της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Προκόπη Παυλόπουλου, υπογράμμισε με τη σειρά του, τους κοινούς ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η σχέση φιλίας μεταξύ των δυο λαών είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία, και πρόσθεσε ότι τόσο η Ιστορία, όσο και η Γεωγραφία, επεφύλαξαν κοινή πορεία για την Ελλάδα και την Ιταλία. Όπως παρατήρησε ο Ιταλός πρόεδρος Ελλάδα και Ιταλία διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη διαχρονικών αξιών και αρχών, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός και κατ’ επέκταση η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαχρονικές αξίες, όπως η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η φιλοξενία, περιλαμβάνονται στην κοινή κουλτούρα Ελλάδας και Ιταλίας και πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, σημείωσε ο κ. Ματαρέλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα