Η Ελλάδα ίσως εκδώσει ομόλογα μετά την ένταξη στο QE της ΕΚΤ

18:30 7/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ελλάδα πιθανόν να προχωρήσει σε μία ή δύο μικρές εκδόσεις ομολόγων, μετά την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για να δοκιμάσει τη διάθεση των αγορών και να στείλει μήνυμα στους επενδυτές ότι η χώρα στέκεται στα πόδια της σύμφωνα με το Reuters.

«Θα μπορούσε να είναι μία ή δύο μικρές σε μέγεθος εκδόσεις για

να δοκιμάσουμε τα νερά και να έχουμε κάποια τιμολόγηση», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

«Θέλουμε να εκμεταλλευθούμε την ένταξη των ομολόγων μας στο QE και τη μείωση των αποδόσεων που πιθανότατα θα ακολουθήσει», τόνισε ο ίδιος.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι με γνώση του θέματος δήλωσαν στο Reuters ότι οι απόψεις των υπουργών για τον χρόνο έκδοσης των ομολόγων διαφέρουν.

Η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε πωλήσεις ομολόγων εκδόσεων το 2014, δύο μόλις χρόνια μετά την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους (PSE) στην ιστορία.

Για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο ανωτέρω αξιωματούχος είπε: «Η συζήτηση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προχωρά και εξετάζουμε την μετατόπιση από το κυμαινόμενο επιτόκιο σε σταθερό επιτόκιο για μέρος του χρέους μας».

Το Reuters επισημαίνει πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, στα Νέα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης του χρέους «πολύ σύντομα» αν υλοποιήσει τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στα πλαίσια του οικονομικού προγράμματος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές χρέους την επόμενη χρονιά αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα