Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να σας «ταξιδέψει» στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου!

11:07 5/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η εικονική πραγματικότητα δεν αποτελεί πλέον προϊόν επιστημονικής φαντασίας ή μόνο για gamers καθώς ήδη χρησιμοποιείται σε πολλούς κλάδους αλλάζοντας τα δεδομένα στον τρόπο που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις ή τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και επεκτείνεται σε κλάδους όπως είναι ο τουρισμός ή η ιατρική. Τα μουσεία και γενικά ο κόσμος της τέχνης δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει τις εξελίξεις και έτσι υπάρχουν ήδη πολλές εφαρμογές και διαδικτυακοί τόποι που προτείνουν εικονικές περιηγήσεις εκθέσεων σε γκαλερί και μουσεία από όλο τον κόσμο. Έτσι, χάρη στην εικονική πραγματικότητα, μπορείτε

να επισκεφθείτε τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου χωρίς να μετακινηθείτε από το σπίτι σας.

To εικονικό Μουσείο Artheon που αναπτύχθηκε από το Impossibility Labs συγκεντρώνει 400.000 έργα τέχνης σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση από το Metropolitan Μουσείο της Νέας Υόρκης, το Ολλανδικό Rijksmuseum και τον διαδικτυακό χώρο Artsy.net.

Πως δουλεύει όμως αυτή η εφαρμογή; O χρήστης μπορεί να κάνει αναζήτηση για συγκεκριμένα έργα τέχνης ή καλλιτέχνες, το πρόγραμμα ανατρέχει σε μια βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και τα αποτελέσματα της αναζήτησης αναρτώνται μπροστά στα μάτια του. Αυτό που κάνει ξεχωριστό το πρόγραμμα αυτό, είναι ότι ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει την δική του εικονική γκαλερί! Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να φιλοξενήσει περιοδικές εκθέσεις ακριβώς όπως ένα πραγματικό μουσείο. Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν αλλά χρειάζεται τον απαραίτητο εξοπλισμό.

H εταιρία Boulevard που έχει κυκλοφορήσει την εφαρμογή Woofbert όχι μόνο σας «ταξιδεύει» σε διάφορα μουσεία αλλά σας δίνει την ευκαιρία να μπείτε μέσα στους πίνακες!

Ο συν-ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ρόμπερτ Χάμγουι Robert εμπνεύστηκε την ιδέα για την εφαρμογή αυτή μετά από μια αποτυχημένη επίσκεψη με την οικογένειά του στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον όπου περίμενε σε μια τεράστια ουρά για να μπει στην έκθεση. Σκέφτηκε πως ίσως η εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να επισκεφθεί κανείς τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου από το σπίτι του.

Άρχισε αμέσως να κάνει επαφές με ανθρώπους της τέχνης και με εταιρίες που ειδικεύονται στην εικονική πραγματικότητα. Γρήγορα συνειδητοποίησε πως ενώ τα μουσεία και οι γκαλερί ενδιαφέρονταν δεν διέθεταν τον προϋπολογισμό για κάτι τέτοιο. Κατάφερε όμως σχετικά γρήγορα να βρει επενδυτές, ανάμεσά τους ο ηθοποιός Κέβιν Σπέισι και ο συγγραφέας Νιλ Γκέιμαν που ενδιαφέρθηκαν για την ιδέα του. Σήμερα, η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με 85 μουσεία και γκαλερί ενώ παράλληλα αναπτύσσει μια σειρά εκπαιδευτικών προϊόντων που θα προσφέρει σε σχολεία αλλά και σε μεμονωμένους χρήστες. Παράλληλα, συνεργάζεται με εταιρίες όπως είναι η Oculus, η Samsung, η Sony, η Google και η Microsoft.

Και αυτή η εφαρμογή είναι δωρεάν αλλά επίσης χρειάζεται τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Μια πιο συμβατική αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα και με εκπαιδευτικό ενδιαφέρον εφαρμογή είναι η Google Arts and Culture που περιλαμβάνει έργα τέχνης από 1.000 μουσεία από όλο τον κόσμο. Εκτός από τις εικόνες και τα κείμενα που τα συνοδεύουν, ο χρήστης έχει την ευκαιρία να αναζητήσει έργα τέχνης με λέξεις κλειδιά, όπως είναι το χρώμα ή η θεματολογία ενώ μπορεί να κάνει και εικονικές περιηγήσεις 360 μοιρών. Η εφαρμογή της Google λειτουργεί και με το εργαλείο εικονικής πραγματικότητας όπως είναι το Google Cardboard όπου μπορείτε να κάνετε περιηγήσεις σε αρχαία μνημεία.

Η εφαρμογή είναι δωρεάν για iOS και Android.

Επιπλέον, πολλά μεγάλα μουσεία όπως το Λούβρο, το Γκούγκενχαιμ και το Βρετανικό προτείνουν εικονικές περιηγήσεις μέσω του διαδικτυακού τους τόπου.

ΠΗΓΕΣ :

Kevin Spacey-Backed WoofbertVR Takes Art Education To The Next Level

Keywords
Τυχαία Θέματα