Η εφαρμογή «Guardian Angel» στο πλευρό των ηλικιωμένων

16:42 6/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού, ερευνητικού προγράμματος «IN LIFE» δοκιμάζεται πιλοτικά η εφαρμογή Guardian Angel, στο νοσοκομείο Παπανικολάου/Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), με στόχο να βοηθηθούν οι ηλικιωμένοι, που πάσχουν από άνοια-ήπια γωνιακή διαταραχή.

Ένα βραχιόλι, σε συνδυασμό με ένα τάμπλετ, παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης των ασθενών. Η εφαρμογή Guardian

Angel, το λογισμικό της οποίας αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), βρίσκεται ήδη στα χέρια 67 ηλικιωμένων, με μέσο όρο ηλικίας τα 67,5 έτη. Το βραχιόλι που φορούν διαθέτει ειδικό αισθητήρα που καταγράφει τον καρδιακό παλμό, την πίεση, τις ώρες ύπνου και τα βήματα που κάνουν οι χρήστες. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά αποστέλλονται, μέσω bluetooth, σε ένα τάμπλετ, από το οποίο μπορεί ο γιατρός ή ο συγγενής που έχει αναλάβει τη φροντίδα του κάθε ηλικιωμένου, να παρακολουθεί την εξέλιξη της υγείας του.

Το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα IN LIFE, που παρουσιάστηκε στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer & 2ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων και Συγγενών Διαταραχών, στοχεύει στη δημιουργία και δοκιμή ενός συστήματος παρακολούθησης και υποβοήθησης ασθενών με άνοια -γνωσιακές διαταραχές, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, ώστε να επιμηκυνθεί, όσο είναι δυνατόν, το διάστημα ανεξάρτητης διαβίωσής τους.

Μονάδες φροντίδας, πανεπιστημιακά τμήματα, εταιρείες πληροφορικής με εξειδίκευση και ανάπτυξη νέων τεχνολογικών για αυτόνομη διαβίωση ατόμων με προβλήματα υγείας συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα.

Στην Ελλάδα εταίροι του προγράμματος, μεταξύ των 20 ευρωπαϊκών που μετέχουν συνολικά, είναι το Νοσοκομείο Παπανικολάου και το διασυνδεόμενο ΨΝΘ και το ΕΚΕΤΑ, δια των ινστιτούτων ΙΠΤΗΛ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών), ΙΜΕΤ (Μεταφορών) και Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ).

Δέκα εννέα διαφορετικές προσαρμοζόμενες υπηρεσίες προσφέρονται στο πλαίσιο του προγράμματος, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες συγκεκριμένων ομάδων ηλικιωμένων με ήπιες γνωσιακές διαταραχές, αρχόμενη άνοια και γνωσιακή έκπτωση με ιατρικές συννοσηρότητες. Ο συντονιστήςς δράσεων του IN LIFE , πνευμονολόγος-εντατικολόγος στην Α΄ ΜΕΘ του Παπανικολάου, Βαγγέλης Καϊμακάμης, ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι, «οι υπηρεσίες θα παρέχονται και στους φροντιστές των ηλικιωμένων».

Το πρόγραμμα ΙΝ LIFE περιλαμβάνει τεχνολογική υποδομή με υπηρεσίες όπως: ψηφιακό βοηθό ημερήσιων εργασιών, παρακολούθηση ημερήσιας δραστηριότητας, πνευματική άσκηση /βελτίωση μνήμης, ηλεκτρονικό θυρωρό, ανιχνευτή πτώσης στο σπίτι, αξιολόγηση ικανότητας οδήγησης, σχεδιασμό και υποστήριξη οδικής διαδρομής, υποστήριξη χρήσης δημόσιων συγκοινωνιών, κοινωνικοποίηση και επικοινωνία, υποστήριξη πολυγλωσσίας, καταγραφή και επίβλεψη παροχής φροντίδας σε ηλικιωμένους, απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση, διαχείριση ασθενών και καταγραφή παραπόνων.

Το πρόγραμμα και η εφαρμογή δοκιμάζονται σε ασθενείς έξι (6) Ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με πάνω από 1200 συνολικά συμμετέχοντες ασθενείς, καθώς και φροντιστές- παρόχους υγείας σε κλινικές δοκιμές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα