«Η Αθήνα Ελεύθερη» – Εκδηλώσεις από τους Εκδότες Βιβλίων

12:22 17/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Αθήνα γιορτάζει την 71η επέτειο της απελευθέρωσής της από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, με σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της πόλης καθ΄ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Η Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος, στο πλαίσιο της Έκθεσης «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, η αυλαία των οποίων ανεβαίνει στις 20 Οκτωβρίου 2016 με τον Μανώλη Γλέζο να παρουσιάζει το δίτομο έργο του «Η Εθνική Αντίσταση 1940-1945».

Της

Τζένης Χαραλαμπίδου

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος:

Ο παγκόσμιος, πολυβραβευμένος ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, Μανώλης Γλέζος, παρουσιάζει και συζητάει για το δίτομο έργο του «Η Εθνική Αντίσταση 1940-1945» (Εκδόσεις Στοχαστής), στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθήνας «Μελίνα», την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, στις 18:30. Στις σελίδες του έργου του Μανώλη Γλέζου αποκαλύπτονται πολλές παραγνωρισμένες ή και άγνωστες πτυχές, όλες ενδιαφέρουσες και διδακτικές, του έπους της Αντίστασης.Παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Giorgio Rizzo «Ο Πικρός Πόλεμος – Η Ελληνοϊταλική Σύγκρουση 1940-41» (Εκδόσεις Historical Quest), στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθήνας «Μελίνα», την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016, στις 18:30. Ο Giorgio Rizzo, ένας ακούραστος και παθιασμένος ερευνητής, φέρνει στην επιφάνεια πολλές άγνωστες πτυχές του πολέμου 1940 – 41 και ντοκουμέντα που προέρχονται τόσο από ελληνικά όσο και από ιταλικά αρχεία.Παρουσίαση και συζήτηση για τις πηγές του έργου της Άλκη Ζέη, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθήνας «Μελίνα», την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016, στις 18:30. Η Άλκη Ζέη έζησε έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους πολέμους, δύο δικτατορίες και δύο προσφυγιές. Όλα αυτά δεν τα έζησε ως απλός παρατηρητής, αλλά παίρνοντας ενεργό μέρος κάθε φορά. Δεν θα μπορούσε το συγγραφικό έργο της να μην επηρεαστεί από τα γεγονότα αυτά που συγκλόνισαν την Ελλάδα…Παρουσίαση του βιβλίου «Μεγαλώσαμε όπως τα αγριόχορτα» της Κλάρας Ζαχαράκη – Γεωργίου (Εκδόσεις Εντός), στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθήνας «Μελίνα», την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016, στις 18:30. Με τα μάτια ενός παιδιού, ταξιδεύουμε στα πέτρινα, αλλά και ηρωικά χρόνια της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, του Εμφυλίου, της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Με «ξεναγό» μια αφήγηση ματωμένη και τις απαράμιλλης αυθεντικότητας μαρτυρίες μαχητριών και μαχητών…Συζήτηση για τον ρόλο του βιβλίου στους εθνικοαπελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες του ελληνικού λαού (διοργανώνει η Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος). Στη συζήτηση που θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθήνας «Μελίνα», την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016, στις 18:30, παίρνουν μέρος οι Μυρσίνη Ζορμπά, Στρατής Φιλιππότης και Θόδωρος Μαλικιώσης.«12 Οκτωβρίου 1944, Η Αθήνα ελεύθερη»

Μέσα από εκθέσεις φωτογραφικού και αρχειακού υλικού, συναυλίες, ιστορικούς περιπάτους, δημόσιες συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες και ομάδες προφορικής Ιστορίας, προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών και άλλες δράσεις, οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα σημαντικότερα γεγονότα της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης, τον τρόπο με τον οποίο αυτά αποτυπώθηκαν στη συλλογική ιστορική μνήμη και να συμμετάσχουν σε μια δημόσια συζήτηση για το εγγύς παρελθόν και τις ανιχνεύσιμες προεκτάσεις του στο σήμερα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθήνας), τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, την ΕΡΤ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τη συμμετοχή του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, του Πολεμικού Μουσείου, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου–Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας και Ομάδων Προφορικής Ιστορίας. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα