Γ.Παντής: «Από την προσεχή Δευτέρα η ένταξη των πρώτων παιδιών προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία» (audio)

09:59 7/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα πρώτα 1.500 παιδιών προσφύγων εντάσσονται από την προσεχή Δευτέρα στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, μιλώντας την Πέμπτη (6/10/2016) στον 102fm της ΕΡΤ3 και τους Ασπασία Βούζη και Βασίλη Πεκλάρη, σημειώνοντας ότι και κάθε εβδομάδα θα προστίθενται κι άλλα, αφού προηγουμένως θα έχουν εμβολιαστεί, με στόχο στο τέλος του μήνα να ενταχθεί στα σχολεία το 70

με 80% των προσφυγόπουλων σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ.Παντής δεν θέλησε να επιβεβαιώσει πληροφορίες σχετικά με σχολικά συγκροτήματα στη Θεσσαλονίκη που φέρεται να έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν παιδιά προσφύγων, τονίζοντας συγκεκριμένα: «Δεν επιβεβαιώνω τίποτα. Ακόμη δεν έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Μιλάμε με τους διευθυντές και δεν θέλουμε να δημοσιοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε ζητήματα. Η διαδικασία έχει πολλά επίπεδα και πρέπει να γίνει με επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς όρους, και αφού ολοκληρωθεί αυτό, λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας, όχι όμως απαγορευτικά, νομίζω ότι καλύπτουμε πλήρως τα προαπαιτούμενα», είπε.

Ερωτηθείς για τις αναφορές δημάρχων ότι δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση των τοπικών αρχών, ο κ.Παντής απάντησε πως «όταν φύγαμε από το κομμάτι που αφορά τη δημιουργία εντυπώσεων και πήγαμε στην ουσία, το υπουργείο Παιδείας δεσμεύτηκε για μια σειρά συγκεκριμένων ζητημάτων, όπως ότι «δεν θα υπάρξει μετακίνηση παιδιών που δεν θα είναι εμβολιασμένα, πως, όπου είναι δυνατόν -όπως στη Θεσσαλονίκη- δεν θα ενταχθούν σε ολοήμερα, καθώς και να γίνει μια καλή κατανομή των σχολείων, όχι μόνο στους δήμους όπου υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας, αλλά ευρύτερα, γιατί θέλουμε να εμπλέξουμε όλη την κοινωνία και να μην δημιουργήσουμε τοπικά γκέτο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να βλέπει το θέμα με μια σκοπιά περισσότερο παιδαγωγική και εκπαιδευτική. Η πολιτική απόφαση είναι τα παιδιά να μπουν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ο τρόπος, όμως, η διαδικασία, η λογική που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι κυρίως παιδαγωγική και όχι πολιτική, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Και οι δήμαρχοι και η τοπική κοινωνία το αντιλαμβάνονται ότι έτσι πρέπει να γίνει, για να ξεφύγουμε από την πολιτική εκμετάλλευση», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα, ο κ.Παντής γνωστοποίησε ότι η πολιτεία θα ενισχύσει οικονομικά τις Σχολικές Επιτροπές προκειμένου να καλυφθούν πλήρως, όπως είπε, οι επιπλέον ανάγκες ηλεκτροδότησης, θέρμανσης και καθαριότητας των σχολείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα