Γιώργος Βασιλειάδης: «Σύγκρουση μέχρι τέλους για την εξυγίανση»

23:24 5/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη βούληση του ιδίου και της κυβέρνησης να δώσουν τη μάχη για την εξυγίανση του Ελληνικού ποδοσφαίρου εξέφρασε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης από τις Σέρρες.

Ένα μήνα μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του ο Γιώργος Βασιλειάδης έδωσε την πρώτη του συνέντευξη εφ όλης της ύλης στην ΕΡΤ Σερρών ανοίγοντας τα χαρτιά του για τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το επόμενο διάστημα για τον αθλητικό νόμο και το ποδόσφαιρο.

-Τι θα γίνει με τον αθλητικό Νόμο; Η διαβούλευση ολοκληρώνεται θα τον πάτε στη βουλή προς ψήφιση;

«Είδαμε ότι στη διαδικασία της διαβούλευσης υπήρχαν πάρα πολλές παρεμβάσεις και εξαιρετικά σχόλια που μας προβληματίζουν ιδιαίτερα. Επομένως για να γίνει επεξεργασία όλων των σχολίων που έχουν υπάρξει και για να μπορέσουμε να κάνουμε μια ορθή νομοθέτηση και να γίνει ένας ακόμα καλύτερος διάλογος ενδεχόμενα να πάμε το νόμο λίγο πιο πίσω. Βέβαια σκοπός μου είναι να μην καταθέσω το νόμο ως νόμο, να κάνουμε και μια κωδικοποίηση της αθλητικής νομοθεσίας για να αφήσουμε και κάτι σαν έργο πίσω μας. Σας θυμίζω ότι έχει να γίνει κωδικοποίηση της αθλητικής νομοθεσίας από το 1975. Άρα δεν είναι απόσυρση του Νόμου είναι επί τους ουσίας ακούμε την κοινωνία. Η διαβούλευση γίνεται για αυτό το λόγο. Για να ακούσεις τη φωνή της κοινωνίας. Όταν υπάρχει τόσο έντονο ενδιαφέρον και τόσες πολλές παρεμβάσεις δεν μπορείς να τις παραγνωρίσεις».

-Θα γίνουν αλλαγές;

«Θα το δούμε μετά την επεξεργασία είναι πολύ πρώιμο να το πω. Σαφώς και θα υπάρχουν και κάποια νέα κεφάλαια που πιστεύω ότι έλειπαν από το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο».

-Αναλάβατε σε μια κρίσιμη και δύσκολη εποχή για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Πως νιώθετε;

«Εντάξει η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη αλλά την ίδια ευθύνη νιώθω από την πρώτη μέρα που κλήθηκα να αναλάβω καθήκοντα στη διακυβέρνηση της χώρας και από το πόστο του γενικού γραμματέα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Το μόνο πράγμα που έχω να πω είναι ότι αυτό που έχω μάθει, να συγκρουόμαστε, να δίνουμε μάχες, όχι πάντα με τις καλύτερες συνθήκες, όχι πάντα από τη θέση του ισχυρού, δεν υπάρχει περίπτωση όμως να κάνουμε βήμα πίσω, η κατάσταση πρέπει να αλλάξει, η κατάσταση στο Ελληνικό ποδόσφαιρο νομίζω ότι έχει φτάσει στο απροχώρητο, αυτό καταλαβαίνουν όλοι και νομίζω επειδή το καταλαβαίνουν όλοι είναι η κατάλληλη στιγμή να παρθούν σοβαρές πρωτοβουλίες για να φύγουμε μπροστά. Το προϊόν του ποδοσφαίρου είναι εντελώς απαξιωμένο, το σύστημα είναι απόλυτα διαβρωμένο, οι υγιείς φωνές πνίγονται κι εμείς είμαστε εδώ για να πάρουμε τις υγιείς φωνές, να τις φέρουμε εκεί που τις αρμόζει και ταυτόχρονα να φέρουμε διαφάνεια σε αυτά που δεν γινόντουσαν τόσα χρόνια, ήδη η προσωρινή διοικούσα επιτροπή κάνει εξαιρετική δουλειά στέλνοντας κάθε εβδομάδα και μια νέα υπόθεση στον εισαγγελέα, ελπίζω πολύ σύντομα να βρεθούμε σε μια κανονικότητα που τόσο πολύ την έχει ανάγκη και το ποδόσφαιρο και οι φίλαθλοι και η κοινωνία για να ηρεμήσουμε λίγο από αυτές τις εντάσεις που προκαλούνται λόγω αυτών των γεγονότων».

-Πιστεύετε πως πρέπει να πάρει παράταση η θητεία αυτής της διοικούσας επιτροπής της ΕΠΟ το Μάιο ή να γίνουν εκλογές;

«Αυτό είναι πάρα πολύ νωρίς, πάρα πολύ πρόωρο να το πούμε τώρα, αν καταφέρουμε κι έχουμε ένα σοβαρό νομοθετικό πλαίσιο και σοβαρές αλλαγές και συμφωνήσουμε με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ μπορεί να φύγει και νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση όμως θα δούμε πως θα πάει μέχρι το Μάιο. Ελπίζω ότι θα σοβαρευτούνε όλοι οι παίκτες, δεν εννοώ βέβαια τους ποδοσφαιριστές, εμείς θα κάνουμε προτάσεις με βάση αυτά που πιστεύουμε και τις εξαγγελίες μας και τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης και για το θέμα της διαιτησίας και για το θέμα της διοίκησης της ΕΠΟ, θα είμαστε σε συνεργασία και με την ΦΙΦΑ και με την ΟΥΕΦΑ, σε ένα πράγμα δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δεν πρόκειται να δεχθούμε φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας και δεν πρόκειται να γίνουμε θεατές εγκληματικών οργανώσεων που υπάρχουνε, υπήρχανε; αν υπήρχανε ή σκοπεύουν να έρθουνε. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές».

-Θα βάλετε στο ίδιο τραπέζι τους τέσσερις μεγάλους;

«Δεν είναι απαραίτητο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, γιατί; Για να βγάλουν μια φωτογραφία; Ο διάλογος μπορεί να γίνει με πάρα πολλούς τρόπους. Το θέμα είναι ότι ο διάλογος θα γίνει με συγκεκριμένα πλαίσια και συγκεκριμένους κανόνες που θέτει η οργανωμένη Πολιτεία και νομίζω ότι στο τέλος θα βρούμε λύση γιατί όλοι καταλαβαίνουνε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»

-Γιατί σίγουρα είστε υπέρμαχος της απλής αναλογικής. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και στο ποδόσφαιρο;

«Θα εξετάσουμε κάθε ενδεχόμενο και σαφέστατα θα πρέπει να ξεκινήσει καταρχήν μια κουβέντα για τον όρο «αυτοδιοίκητο». Τι σημαίνει, από πού ξεκινάει και που τελειώνει. Και που ξεκινάει και που τελειώνει η δυνατότητα της Πολιτείας να επιβάλει τη νομιμότητα και τους κανόνες πάνω στους οποίους μπορεί να υπάρξει το αυτοδιοίκητο. Σαφέστατα όμως αυτό που θέλουμε είναι να σταματήσουν οι ομοσπονδίες να είναι κλειστά κλαμπ για ολίγους. Επομένως θα ξεκινήσει η κουβέντα και θα δούμε που θα καταλήξει».

-Τι θα γίνει με το πρωτάθλημα της Football league; Θα βρείτε χρήματα για αυτήν την κατηγορία;

«Όταν υπάρχει αβεβαιότητα αν θα τελειώσουν τη σεζόν ομάδες της Σούπερ Λιγκ, τι να συζητήσουμε για τη Football league; Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα συνολικά απαξιωμένο προϊόν. Επομένως αν σοβαρευτούνε όλοι οι παίκτες και βρούνε μια συνολική λύση θα λυθεί το πρόβλημα της Football league. Για φτιασιδώματα ή για ασπιρίνες εφόσον παραστεί ανάγκη πάντα θα βρίσκεται λύση αλλά αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο. Κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, κοροϊδεύουμε τον κόσμο και παίρνουμε στο λαιμό μας ανθρώπους οι οποίοι ζούνε από αυτό το πράγμα και δεν είναι μόνο οι ποδοσφαιριστές, είναι μια ολόκληρη οικονομία οι οποία είναι στημένη γύρω από το ποδόσφαιρο. Άρα αν σοβαρευτούμε και αποφασίσουμε ότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα σοβαρό προϊόν, η Football league δεν θα έχει ποτέ ξανά το ίδιο πρόβλημα».

Ερ Τελικά θα βρεθεί λύση;

«Είναι συνάρτηση το ίδιο να γίνει στη Σούπερ Λιγκ. Το να βρούμε μια πρόσκαιρη λύση, σαφέστατα η Πολιτεία στο τέλος πάντα βρίσκει τη λύση με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αλλά αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό μας δίνει παράταση ζωής δύο, τρεις μήνες. Άντε να βγει αυτή η χρονιά και μέχρι πότε θα πάει αυτό; Κι έχεις ένα προϊόν το οποίο τελικά δεν απασχολεί κανέναν. Και αδιαφορούν οι πάντες πέρα από πολύ μικρές κοινότητες ανθρώπων. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχίσει. Τις επόμενες μέρες και σε συνεργασία και με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ που είμαστε σε συνεχείς διαβούλευση, ελπίζω δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου, να έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για να έρθουμε σε μια ολοκληρωμένη λύση. Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Ένα πράγμα όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε θεατές στην κατάντια αυτή που βιώνουμε όλο αυτό το διάστημα. Ήδη βέβαια τα πράγματα δείχνουν ότι οδεύουν σε μια κανονικότητα, δηλαδή έχουμε για πρώτη φορά δύο συνεχόμενες αγωνιστικές, με τη διακοπή μεταξύ τους, που η διαιτησία δεν ήταν το πρώτο θέμα, λάθη θα γίνονται πάντα και αυτήν είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου, το θέμα είναι να σταματήσουν να γίνονται λάθη από συγκεκριμένους ανθρώπους συνέχεια ή λάθη υπέρ συγκεκριμένων ομάδων συνέχεια. Είδαμε λοιπόν πρώτον ότι η διαιτησία δεν ήταν πρωταγωνιστής σε αυτές τις αγωνιστικές και μολονότι ότι υπήρχε πάλι μουρμούρα, να δούμε πότε θα τελειώσει και αυτή η μουρμούρα, και δεύτερον είδαμε ότι σιγά σιγά αρχίζει και μπαίνουν σε τάξη οι οικονομικές ιστορίες της ΕΠΟ.

-Θέλετε να συνδυάσετε όνομα μας με την εξυγίανση του Ελληνικού ποδοσφαίρου;

«Κοιτάξτε, το ζήτημα είναι ένα, να εξυγιάνουμε το ποδόσφαιρο. Ας μην σε θυμάται κανένας. Το θέμα είναι να έχεις πετύχει κάτι προς όφελος της κοινωνίας. Δεν έχω την εμμονή να με θυμούνται. Το θέμα είναι να βρούμε λύσεις κι ας θυμούνται… εσάς. Δεν έχω πρόβλημα».

-Πολλοί συνδυάζουν την προηγούμενη ιδιότητα σας με αυτήν που αναλάβατε τώρα για την εξυγίανση του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

«Δεν είναι τραγικό για το ποδόσφαιρο μας αυτό και τον αθλητισμό μας; Δεν είναι τραγικό; Ενδεχόμενα να ήταν κι ένας από τους λόγους που ανέλαβα εγώ αλλά αυτό που είπα από την πρώτη μέρα που ανέλαβα θέλω και η φιλοδοξία μου είναι αυτή. Γίνεται να ρυθμίσουμε το πλαίσιο και ο επόμενος Υπουργός αθλητισμού να μην απασχολεί κανέναν με την παρουσία του ή την απουσία του; Να υπάρχουν όλα ρυθμισμένα και σε μια κανονικότητα; και αυτός να είναι υπεύθυνος μόνο για τη ρύθμιση και τη λειτουργία των κονδυλίων κ.τ.λ. χωρίς να είναι αυτός βέβαια ο οποίος κρίνει, αποφασίζει κι έχει το μαχαίρι και το πεπόνι. Αυτό αν μπορώ να πετύχω στη διάρκεια της θητείας μου θα είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος».

-Θα αντέξετε; Έχετε τα ψυχικά αποθέματα στις πιέσεις που θα υπάρξουν;

«Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση, έχει αποδείξει ότι τα φτάνει όλα μέχρι τέλους. Δώσαμε τη μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες, ένα μέρος το χάσαμε, μεγάλο μέρος το χάσαμε. Δεν έχει σημασία. Θα συγκρουστούμε μέχρι τέλους και στο τέλος θα μας κρίνει η ιστορία και ο Ελληνικός λαός».

Keywords
Τυχαία Θέματα