Γιατρoί Χωρίς Σύνορα: Αποσύρονται από έξι νοσοκομεία στη Βόρεια Υεμένη

20:36 19/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μία δύσκολη απόφαση έλαβαν οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα», που όμως υπαγορεύτηκε από τους τυφλούς βομβαρδισμούς και την απουσία αξιόπιστων εγγυήσεων από τον συνασπισμό που ηγείται η Σαουδική Αραβία, όπως αναφέρουν.

Συγκεκριμένα η διεθνής οργάνωση τονίζει μεταξύ άλλων πως: «Έπειτα από τον αεροπορικό βομβαρδισμό στις 15 Αυγούστου του νοσοκομείου Abs στην επαρχία Hajjah της Υεμένης, που προκάλεσε τον θάνατο 19 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 24, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

(Médecins Sans Frontières/MSF) αποφάσισαν να απομακρύνουν το προσωπικό τους από τα νοσοκομεία που υποστηρίζουν στις επαρχίες Saada και Hajjah στη Βόρεια Υεμένη, συγκεκριμένα τα νοσοκομεία Haydan, Razeh, Al Gamouri και Yasnim στη Saada και τα νοσοκομεία Abs και Al Gamouri στη Hajjah.

Η επίθεση στο νοσοκομείο Abs είναι η τέταρτη και πιο πολύνεκρη που πραγματοποιείται σε δομή που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη διάρκεια αυτού του πολέμου, ενώ έχουν σημειωθεί αμέτρητες επιθέσεις σε άλλες δομές και υπηρεσίες υγείας σε όλη την Υεμένη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε καθησυχάζονται από τη δήλωση του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία ότι η επίθεση αυτή οφειλόταν σε λάθος.

Με δεδομένη την ένταση των επιχειρήσεων και την απώλεια της εμπιστοσύνης ως προς τη δυνατότητα του συνασπισμού να αποφεύγει τέτοιες πολύνεκρες επιθέσεις, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θεωρούν ότι τα νοσοκομεία στις επαρχίες Saada και Hajjah δεν είναι ασφαλή για τους ασθενείς και το προσωπικό.

Η απόφαση για απομάκρυνση του προσωπικού, στο οποίο περιλαμβάνονται μαιευτήρες, παιδίατροι, χειρουργοί και ειδικοί για επείγοντα περιστατικά, από ένα πρόγραμμα ποτέ δεν λαμβάνεται εύκολα. Δεν υπάρχει όμως άλλη επιλογή όταν δεν υπάρχουν αξιόπιστες εγγυήσεις ότι τα εμπόλεμα μέρη σε μια σύρραξη θα σεβαστούν το καθεστώς προστασίας των ιατρικών δομών, του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στις επαρχίες Hajjah και Saada όπως δείχνουν τα πρόσφατα γεγονότα».

Συνεχίζοντας οι ΓχΣ, αναφέρουν πως: «Τα νοσοκομεία που υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στις περιοχές Saada, Haydan, Razeh, Abs, Yasnim και Hajjah θα συνεχίσουν να λειτουργούν με προσωπικό του υπουργείου Υγείας και εθελοντές.

Τα νοσοκομεία αυτά ήδη αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις ιατρικές ανάγκες που προκαλούν οι νέοι βομβαρδισμοί και στις οξείες ανάγκες που δημιουργούνται ή επιτείνονται από τις πολυάριθμες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Υεμένης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν τον τρόπο με τον οποίο όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, οι Χούτι και οι σύμμαχοί τους) διεξάγουν αυτόν τον πόλεμο και πραγματοποιούν τυφλές επιθέσεις χωρίς κανένα σεβασμό για τους αμάχους».

Πηγή: Γιατροί χωρίς Σύνορα

Keywords
Τυχαία Θέματα