Για «εμφύλιο και διασπορά πυρηνικών» στην Τουρκία προειδοποιεί αμερικανική έκθεση – Νέα επίθεση Τσαβούσογλου κατά Ε.Ε

12:27 15/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η Ε.Ε μας ταπεινώνει. Η συμφωνία για το προσφυγικό θα καταρρεύσει», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική Bild, υποστηρίζοντας ότι ήταν «ελλιπής η υποστήριξη στην Άγκυρα μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα και ότι επικρατεί «εχθρότητα» στις ενταξιακές συνομιλίες.

Εκφράζοντας παράλληλα, «τη λύπη του για το πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ-Τουρκίας», ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η ‘Αγκυρα «εργάζεται σκληρά για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις

ένταξης στην ΕΕ, αλλά δεν λαμβάνει σε αντάλλαγμα παρά απειλές, προσβολές και πλήρη αποκλεισμό» από την πλευρά των Είκοσι Οκτώ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απαίτησε και πάλι τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες, ως αντάλλαγμα για τη μεταναστευτική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

«Είτε εφαρμόζουμε όλοι τις συμφωνίες μαζί είτε τις βάζουμε στην άκρη», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στην Bild, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία «να αφήσει και πάλι από τον Οκτώβριο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να βγουν στη θάλασσα για να φθάσουν στην Ευρώπη».

«Δεν χρειάζεται να αναθεωρηθεί η συμφωνία για το προσφυγικό» απάντησε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ, επικρίνοντας μάλιστα την ‘Αγκυρα ότι «δεν έδωσε στη δημοσιότητα το μέγεθος όσων ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα».

Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία επανέφερε τους φόβους για την ασφάλεια αμερικανικών πυρηνικών όπλων που είναι αποθηκευμένα στην Τουρκία, προειδοποιεί στο μεταξύ το ινστιτούτο Stimson Center.

Τα πυρηνικά που είναι αποθηκευμένα στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, σε απόσταση 110 χλμ.από τη Συρία, κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια «τρομοκρατών ή άλλων εχθρικών δυνάμεων», προειδοποιεί η έκθεση.

«Είναι αδύνατο να ξέρουμε αν οι ΗΠΑ θα είχαν μπορέσει να διατηρήσουν τον έλεγχο των όπλων σε περίπτωση παρατεταμένου εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία», επισημαίνεται.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα