Για χαμένη τουριστική χρονιά κάνουν λόγο οι ξενοδόχοι (audio)

21:29 1/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Απαισιόδοξοι δηλώνουν για την τρέχουσα τουριστική περίοδο οι ξενοδόχοι της Δυτικής Κρήτης, οι οποίοι τη χαρακτηρίζουν ως «χαμένη υπόθεση», ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Δανίας, να αποτρέπει πτήσεις στο εξωτερικό μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Κατακόρυφη ωστόσο θα είναι η πτώση στην κρουαζιέρα στα Χανιά, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, από τις από τις 156 κρουαζιέρες που είχαν προγραμματιστεί, θα πραγματοποιηθούν μόλις 30-50.

Σε

συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων του Νομού Μανώλης Γιαννούλης, περιέγραψε με μελανά χρώματα τα δεδομένα της σημερινής περιόδου. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Πολιτεία, η μη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα των ταξιδιών, αλλά και η αρνητική ψυχολογία και τα οικονομικά προβλήματα που έφερε ο κορωνοϊός και στη Γηραιά Ήπειρο, δημιουργούν ένα γενικότερα δυσοίωνο κλίμα, τόνισε ο κ. Γιανούλης, ο οποίος υποστήριξε ότι μπορεί μεν να έχουμε ένα αριθμό επισκεπτών, αλλά αυτό δεν θα «σώσει» τη φετινή τουριστική χρονιά.

Ακούστε τη συνέντευξή του:

Μερικά ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα ανοίξουν στην πόλη του Ρεθύμνου μέχρι τις 6 Ιουλίου, ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων του Νομού, Μανώλης Τσακαλάκης. Μέχρι να βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο για τον κορωνοϊό, δεν θα μιλάμε για κανονικότητα στον κλάδο, αλλά για έκτακτα μέτρα και ειδικές συνθήκες λειτουργίας, τόνισε ο κ. Τσακαλάκης, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι προφανής και από τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο Χανίων, μετά τις αρνητικές αποφάσεις των Σκανδιναβικών χωρών.

Εκτός όμως από το πρόβλημα με τη Σουηδία, τη Δανία και τη Νορβηγία -σταθερούς «τροφοδότες» της τουριστικής αγοράς της Κρήτης, αρνητικά είναι και τα μηνύματα από τη Μεγάλη Βρετανία, που οι πολίτες της κατείχαν σημαντική θέση σε επίπεδο επισκεψιμότητας στα Χανιά και στο Ηράκλειο.

Ενώ υπήρξε διακρατική συμφωνία της Βρετανίας με τη Γερμανία και τη Γαλλία, για την ελεύθερη διακίνηση επιβατών, οποιοδήποτε άλλο προορισμό -εντός της Ευρώπης- και αν επιλέξουν οι Άγγλοι, θα πρέπει κατά την επιστροφή τους να παραμείνουν 15 ημέρες σε καραντίνα, γεγονός που καθιστά απαγορευτική μια τέτοια επιλογή.

Ταυτόχρονα, οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες ασκούν πιέσεις για περαιτέρω μείωση των τιμών, κάτι που είναι αδύνατο, ενώ και οι τράπεζες, δίνουν τη δυνατότητα δανειοδότησης, με εξωφρενικά -και ως εκ τούτου- απαγορευτικά επιτόκια, που αγγίζουν ως και το 8%, καθιστώντας την προσφυγή των επιχειρηματιών απαγορευτική.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Τσακαλάκη:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Βάιος Χειμώνας

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα