Γερμανία: Απελάσεις υπόπτων για τρομοκρατία – Βέλγιο: Ένας χρόνος μετά

12:24 22/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Υπάρχει πιθανότητα να παραμείνουν οι στρατιώτες στον δρόμο. Δεν είμαι σε θέση να σας πω σε τι κατάσταση θα βρισκόμαστε σε έναν, τρεις ή έξι μήνες», παραδέχθηκε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ενώ το Βέλγιο τιμά τους 32 νεκρούς, των χειρότερων επιθέσεων στην ιστορία της χώρας.

Στις Βρυξέλλες επέστρεψε το «πρόσωπο της τραγωδίας», όπως χαρακτηρίστηκε η 41χρονη Ινδή αεροσυνοδός Nidhi Chaphekar, υπενθυμίζοντας ότι «ο σύζυγος και τα δύο ανήλικα παιδιά της επί 9 ώρες κοιτούσαν τη φωτογραφία της χωρίς να ξέρουν

εάν ήταν ακόμα ζωντανή».

The picture of Nidhi Chaphekar went global after the #BrusselsAttacks. Today she was received by #Belgium King. pic.twitter.com/WPJ7RQzogb

— Vocal Europe (@thevocaleurope) March 22, 2017

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στις 07:58 (τοπική ώρα, 08:58 ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, παρουσία του βασιλιά Φιλίππου και της βασίλισσα Ματίλντε, θυμάτων και συγγενών τους, καθώς και μελών των υπηρεσιών διάσωσης, ενώ ανάλογη τελετή πραγματοποιήθηκε στον σταθμό του μετρό Μαλμπέκ, στην καρδιά της «ευρωπαϊκής συνοικίας», όπου ο Χαλίντ ελ Μπακράουι, αδελφός του Ιμπραχίμ, πυροδότησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά στις 09:11 (τοπική ώρα, 10:11 ώρα Ελλάδας), προκαλώντας τον θάνατο ακόμη 16 ανθρώπων.

Οι μαθητές των σχολείων του Μόλενμπεκ, της συνοικίας των Βρυξελλών όπου ήταν η βάση των τζιχαντιστών, θα συναντηθούν με θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ τρεις πορείες κατά της τρομοκρατίας, μια αγρύπνια στον καθεδρικό ναό των Βρυξελλών και «μια διαδογματική συναυλία» στην εκκλησία του Μόλενμπεκ συμπληρώνουν το πρόγραμμα των τελετών μνήμης.

Γερμανία: Απελαύνονται ύποπτοι που έχουν γεννηθεί στη χώρα από αλλοδαπούς γονείς

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους απόφαση από τις γερμανικές αρχές και μάλιστα από κρατίδιο όπου κυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς.

Ο 27χρονος Γερμανο- Αλγερινός και ο 22χρονος Γερμανο- Νιγηριανός, χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνοι με δεσμούς στο περιβάλλον των σαλαφιστών και συνελήφθησαν στις 9 Φεβρουαρίου με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση, καθώς στα σπίτια τους βρέθηκαν όπλο και σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Ποτέ δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, Μπόρις Πιστόριους, αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία απέλασής τους.

Οι δύο αλλοδαποί άσκησαν έφεση ενώπιον του διοικητικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου, το οποίο τελικά επικύρωσε την απέλασή τους.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟ:ASSOCIATED PRESS

Keywords
Τυχαία Θέματα