Γενίτσαροι και Μπούλες – Ένα έθιμο αναλλοίωτο στο χρόνο

16:06 1/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην μικρή ηρωική πόλη της Νάουσας οι Απόκριες τελούνται με παλαιότατα έθιμα και χορευτικά δρώμενα. Έχουμε συνηθίσει στην τυποποιημένη και εμπορικά εκμεταλλεύσιμη εκδοχή του παραδοσιακού πολιτισμού κάτι που δεν συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση. Οι Γενίτσαροι και Μπούλες είναι ένα έθιμο που πέρα από το θέαμα προσφέρει συγκίνηση και μαθήματα ιστορίας.

Δύσκολα μπορούμε σήμερα να βρούμε τις ρίζες του όπως συμβαίνει με τα περισσότερα από τα έθιμα μας. Βρίσκονται στην αρχαιότητα και πιθανότατα έχουν σχέση με τελετές φυλετικής μύησης.

Τα κυριότερα στοιχεία του εθίμου

που μας μεταφέρονται από μία πολύ αυστηρή προφορική παράδοση είναι η συγκρότηση του μπουλουκιού το οποίο αποτελείται μόνο από νέους άνδρες (ανύπανδρους). Ακόμη και την γυναικεία μορφή (νύφη-μπούλα) την υποδύεται πάντα άνδρας.


Η σύνδεση, η μεταμφίεση, η συμπεριφορά, των τελεστών ακόμη και τα μουσικά όργανα, οι χοροί και το δρομολόγιο είναι προκαθορισμένο από το τελετουργικό που ακολουθείται αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων.


Οι Γενίτσαροι και Μπούλες έδρασαν σαν μέσο συγκέντρωσης τροφίμων και χρημάτων για τον αγώνα της λευτεριάς κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας καθώς κάτω από τις προσωπίδες κρύβονταν επαναστάτες.


Έτσι καθώς συνδέεται αδρά με μία ιστορικά σημαντική περίοδο, το έθιμο αυτό γεννά συναισθήματα περηφάνιας και είναι επίσης ένας τρόπος απόδοσης τιμών στους τότε αγωνιστές.

Επιμέλεια:Αντιφάκου Θεοδώρα

Φωτογραφίες: Δόδη Νίνα, Κουκούλος Γιάννης

Keywords
Τυχαία Θέματα