Γαλλόφωνος κινηματογράφος στο πλαίσιο του εορτασμού της Γαλλοφωνίας

13:46 9/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του μήνα γαλλοφωνίας 2017, το Γαλλικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με διπλωματικές αποστολές και επίσημες αντιπροσωπείες γαλλόφωνων χωρών σας προτείνουν προβολές γαλλόφωνων ταινιών. Πολλές χώρες άλλωστε ανά τον κόσμο μοιράζονται τη γαλλική γλώσσα και τις εκδηλώσεις εορτασμού της γαλλοφώνιας οργανώνουν συμμετέχοντες από όλα τα κράτη-μέλη και μέλη-παρατηρητές του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας.

Δείτε τις δύο ταίνιες, που θα προβληθούν, με ελληνικούς υπότιτλους :

– Το λιμάνι της Χάβρης-Πέμπτη 9 Μαρτίου, 19.00
– Τα Υπόλοιπα

είναι σιωπή-Πέμπτη 16 Μαρτίου, 19.00

«ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΑΒΡΗΣ» του Aki Kaurismäki (2011)
Πέμπτη 9 Μαρτίου | 19.00

Ο Mαρσέλ Μαρξ, πρώην συγγραφέας, έχει αποτραβηχτεί στην Χάβρη ασκώντας το επάγγελμα του λούστρου, γεγονός που τον φέρνει σε επαφή με τον κοινωνικό περίγυρο και το υς ανθρώπους. Όταν η μοίρα φέρνει στο δρόμο του έναν ανήλικο μετανάστη από την Αφρική, ορθώνει το ανάστημά του απέντι στον τυφλό μηχανισμό του Κράτους και τον αστυνομικό κλοιό που ολοένα και σφίγγει γύρω από τον νεαρό. Με ελληνικούς υπότιτλους.

«TΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΩΠΗ» του Nae Caranfil (2008)
Πέμπτη 16 Μαρτίου | 19.00

Βουκουρέστι, 1911. Ο δεκαεννιάχρονος κωμικός Grigore Ursaru, αποφασίζει να κινηματογραφήσει τον πόλεμο της ανεξαρτησίας του 1877, ανάμεσα στους Ρουμάνους, τους Ρώσους και τους Τούρκους που καταλήγει στην ανεξαρτησία της Ρουμανίας. Για να πραγματοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιό του, «τη μεγαλύτερη ταινία που έγινε ποτέ» και να «κατακτήσει τον κόσμο», παλεύει σε ιδεολογικό, πολιτικό και οικογενειακό επίπεδο. Με ελληνικούς υπότιτλους. Σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ρουμανίας.

Και τρεις ταινίες σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Βουλγαρίας, το Γενικό Προξενείο της Σερβίας και το Γενικό Προξενείο της Αλβανίας αλλά με γαλλικούς υπότιτλους.

«LE DOSSIER PETROV»
των Georgi Balabanov και Jean-Claude Carrière (2015)
Τρίτη 14 Μαρτίου | 19.00
Στο τέλος της δεκαετίας 1980, ο Αλεξάντερ Πετρώφ εξορίζεται από το θεατρικό σανίδι. Μέτα την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος τον προσεγγίζει ο Μαρκώφ, πρώην διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών και προσπαθεί να τον τοποθετήσει επικεφαλής ενός νέου πολιτικού κόμματος. Η ταινία διακρίθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και, από το 2015, έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία. Με γαλλικούς υπότιτλους. Σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Βουλγαρίας.

«ENCLAVE» του Goran Radovanovic (2015)
Τρίτη 21 Μαρτίου | 19.00
Κόσοβο, 2004, πέντε χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Ο Nέναντ, ένα δεκάχρονο αγόρι, χριστιανός, κατοικεί σε ένα σερβικό θύλακα. Αποφασισμένος να προσφέρει μια πρέπουσα κηδεία στον παππού του, διασχίζει τις γραμμές των εχθρών. Σιγά σιγά, συνδέεται με φιλία με συνομήλικούς του μουσουλμάνους, σε μια περιοχή βαθιά διχασμένη από τον πόλεμο.Με γαλλικούς υπότιτλους. Σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Σερβίας.

«SLOGANS» του Gjergj Xhuvani (2001)
Τρίτη 28 Μαρτίου | 19.00
Προς το τέλος της δεκαρτίας ’60, ο Αντρέ, ένας νεαρός καθηγητής βιολογίας από τα Τίρανα διορίζεται στο Δημοτικό σχολείο ενός απομακρυσμένου χωρίου στα αλβανικά βουνά. Εκεί, ανακαλύπτει ότι ο διευθυντής αναθέτει σε κάθε τάξη την κατασκευή ενός πολιτικού σλόγκαν: τα γράμματα πρέπει να είναι φτιαγμένα από πέτρες και ευθυγραμμισμένα πάνω στις βουνοπλαγιές, μια εξοντωτική δουλειά για τα παιδιά. Αυτά τα «πολιτικά μαθήματα» δίνουν τον τόνο στην καθημερινότητα και γεννούν μια ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Αντρέ και τη Νταϊάνα, μια χαριτωμένη καθηγήτρια γαλλικών. Γαλλικοί υπότιτλοι. Σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Αλβανίας.

Μπορείτε να δείτε το αναλυτιλότερο πρόγραμμα της γαλλοφωνίας στον ιστότοπό μας: www.ift.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα