Γ. Μουζάλας: Κλείνουν μέσα στο ’17 οι δομές προσφύγων σε Τρίκαλα και Βόλο. Μόνο 500 στο Κουτσόχερο

18:33 10/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην αποσυμφόρηση των χώρων φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλία με τη μετεγκατάστασή τους σε διαμερίσματα στοχεύει το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε και ήδη υλοποιείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λιβαδιά. Από τη Λάρισα όπου συζήτησε το θέμα με τους Θεσσαλούς Δημάρχους, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ανακοίνωσε πως μέσα

στο 2017 θα μετακινηθούν 10.000 πρόσφυγες και άλλοι τόσοι το 2018. Ήδη ζουν σε διαμερίσματα 16.000 πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2017 θα έχουν κλείσει οι δομές φιλοξενίας προσφύγων στο Βόλο και τα Τρίκαλα και ο αριθμός των 1000 περίπου που ζουν στο Κουτσόχερο Λάρισας θα μειωθεί στο μισό με το πρόγραμμα στέγασής τους σε διαμερίσματα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στη συνάντηση που είχε με τους Θεσσαλούς Δημάρχους. Τον Υπουργό συνόδευε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Φιλίπ Λεκλέρ. Στις 40 δομές που λειτουργούν ανά την Ελλάδα φιλοξενούνται 40 με 45 χιλιάδες πρόσφυγες. Αναμένεται πως με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι 20 τουλάχιστον δομές θα κλείσουν.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας κ. Φιλίπ Λεκλέρ υποστήριξε πως οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων θα βελτιωθούν με την επέκταση του προγράμματος στις περιοχές όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί με τη θέληση των Δήμων και των δημοτών και θα είναι εθελοντικό. Τα αποτελέσματα της λειτουργίας του στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Λιβαδειά είναι θετικά και για τις τοπικές κοινωνίες και τους πρόσφυγες. Το πρόγραμμα αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμβιώσουν με τον καλύτερο τρόπο, σημείωσε ο κ. Λεκλέρ.

Το 97% των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα έχουν αιτηθεί άσυλο υποστήριξε ο κ. Μουζάλας. Σε αυτούς και σε όσους ζουν στη χώρα με τις οικογένειές τους δίνεται το δικαίωμα της εγκατάστασής τους σε διαμερίσματα. Η Χρηματοδότηση από την Ε.Ε καλύπτει τα έξοδα του ενοικίου, των λογαριασμών του σπιτιού, τη σίτισή τους και την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. Η αντίδραση των Δημάρχων ήταν θετική.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των προσφύγων. Τώρα μέσα από το πρόγραμμα τα χρήματα θα μεταφέρονται στις τοπικές κοινωνίες. Με αίσθημα ευθύνης θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός, ευχόμενος να συνεχιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα αποτελέσματα θα καταστροφικά.

Την ικανοποίησή του για την προοπτική μείωσης του αριθμού των προσφύγων του Κουτσοχέρου σε 500, εξέφρασε ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης και σημείωσε πως θα εργαστεί προς την κατεύθυνση να εφαρμοστεί το πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο σε διαμερίσματα της πόλης από τη στιγμή που υπάρχουν εγγυήσεις. Κάλεσε μάλιστα και τους υπόλοιπους Δημάρχους της περιοχής να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε επίσης και τη λύση του ζητήματος που προέκυψε με τη διακοπή του προγράμματος για την μεταφορά των προσφύγων με λεωφορεία, διακοπή που προκάλεσε την αντίδρασή τους και έκλεισαν για μια ώρα περίπου το δρόμο Λάρισας – Τρικάλων

Keywords
Τυχαία Θέματα