Γ. Μπαουράκης: Μεσογειακή Πράσινη Τράπεζα Σπόρων (audio)

20:46 25/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ελλάδα είναι από τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο από πλευράς βιοποικιλότητας. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως τελικά οι ντόπιοι σπόροι γίνονται όλο και πιο δυσεύρετοι, σε μια περίοδο που η επέλαση των γενετικά μεταλλαγμένων και των τροποποιημένων προϊόντων αλλά και σπόρων είναι γεγονός.

Στη χώρα μας λειτουργεί η Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού, επίσημος φορέας συλλογής και διατήρησης των σπόρων όλων των ελληνικών φυτικών ειδών –ακόμα και εκείνων

που δεν καλλιεργούνται πια- ο οποίος συστάθηκε το 1981, από τότε καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έδειξε πραγματική διάθεση αξιοποίησης αυτού του τόσο πολύτιμου υλικού της.

Παράλληλα, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Χανίων εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει τράπεζα των Κρήτικών σπόρων.

Με την βιοποικιλότητα ασχολούνται και αρκετές οργανώσεις οι οποίες έχουν προχωρήσει στην δημιουργία δικών τους τραπεζών σπόρων. Το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» που βρίσκεται στο νησί της Σάμου και έχει δημιουργήσει την Κιβωτό των Σπόρων, συγκεντρώνοντας περίπου 1000 ποικιλίες απ όλο το Αιγαίο, όπως και η οργάνωση Πελίτι, είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Η τελευταία ξεκίνησε το 1995 με το Εργαστήρι Οικολογικής Πρακτικής και έχει σήμερα γύρω στα 4.000 δείγματα σπόρων. Η μέθοδος που έχουν επιλέξει οι άνθρωποι της οργάνωσης Πελίτι είναι η ζωντανή διατήρηση των σπόρων που σημαίνει ότι θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι νέοι αγρότες που χρησιμοποιούν τους σπόρους του Πελίτι για να τους καλλιεργήσουν και φέρουν την επόμενη χρονιά νέο σπόρο.

Με αφορμή το Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψε το ΜΑΙΧ με το Πολυτεχνείο Κρήτης, προκειμένου να εμπλουτισθούν οι δράσεις στο Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας του Ιδρύματος, γεννήθηκε ένας νέος μεγάλος στόχος: Η δημιουργία μιας Μεσογειακής περιφερειακής πράσινης τράπεζας σπόρων.

Για τη συγκεκριμένη δράση και τη σπουδαιότητά της μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Γενικός Διευθυντής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου, Δρ Γιώργος Μπαουράκης. Ακούστε τη συνέντευξή του:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Άρτεμις Κατράκη

Keywords
Τυχαία Θέματα