«Φύλλα ελιάς» με σπανάκι σε μεσογειακή σάλτσα

12:51 26/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο chef Κώστας Κωβαίος μαγειρεύει για τη Ραδιοτηλεόραση «φύλλα ελιάς» (ένα ιδιαίτερο ζυμαρικό που μας έρχεται από τις Γκαγκάλες του Ηράκλειου της Κρήτης) και σπανάκι σε μεσογειακή σάλτσα.

«Το ζυμαρικό αυτό με προέλευση τις Γκαγκάλες Ηρακλείου Κρήτης, από την πρώτη στιγμή μου κίνησε το ενδιαφέρον. Κυρίως λόγω του ιδιαίτερου σχήματος του και μετά λόγω της γεύσης του. Μπήκε σχεδόν αμέσως στα μενού μου και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους πελάτες του εξωτερικού, που εκτίμησαν

το ιδιαίτερο σχήμα του φύλλου ελιάς και την απλότητα και καθαρότητα της συνταγής» (chef Κώστας Κωβαίος)

«Φύλλα ελιάς» με σπανάκι σε μεσογειακή σάλτσα. Από τον chef Κωνσταντίνο ΚωβαίοΥλικά500 γραμμ. ζυμαρικά100 γραμμ. νεαρά φύλλα σπανάκι80 γραμμ. λιαστή ντομάτα200 γραμμ. ντοματίνια κομμένα στη μέση3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη50 γραμμ. κάπαρη50 γραμμ. ελιές Καλαμών εκπυρηνωμένες σε φέτες4 κ.σ. ελαιόλαδο200 ml ζωμός λαχανικών2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασοΑλάτιΦρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέριΕκτέλεσηΒράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 4-5’. Τα κρυώνουμε,σουρώνουμε καλά και λαδώνουμε απαλά με λίγο ελαιόλαδο.Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια με το σκόρδο για 1-2’.Προσθέτουμε και τα ντοματίνια και σοτάρουμε για 1’ ακόμα.Προσθέτουμε το ζωμό και δίνουμε μια βράση. Βάζουμε τις λιαστές ντομάτες,τις ελιές και την κάπαρη και βράζουμε για 2-3’.Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε απαλά.Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε το σπανάκι. Ανακατεύουμε απαλά και αφαιρούμε από τη φωτιά.Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με το σχοινόπρασο και τριμμένη γραβιέρα.

**Ο Κωνσταντίνος Κωβαίος είναι Chef de Cuisine σε μεγάλο ξενοδοχείο στη Γλυφάδα και παράλληλα γράφει συνταγές για το site της ΕΡΤ και το rockyourlife.gr . Συνεργάζεται με την ομάδα της BeerBartender. Είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Επίσης, είναι μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των Olymp Taste Awards. Έχει εργαστεί σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

«Φύλλα ελιάς» με σπανάκι σε μεσογειακή σάλτσα. Από τον chef Κωνσταντίνο Κωβαίο
Keywords
Τυχαία Θέματα