Φθηνότερο το σαρακοστιανό τραπέζι

12:18 15/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Μειωμένες κατά 23% σε σχέση με πέρυσι εμφανίζονται οι τιμές των ψαρικών και θαλασσινών, που αποτελούν και το βασικό μενού του «σαρακοστιανού τραπεζιού», σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της φετινής αγοράς, όπως ενημερώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Για την τιμή της λαγάνας εκτιμά ότι θα σημειώσει μικρή αύξηση, αν και οι αρτοποιοί δηλώνουν πως θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.Τα περισσότερα προϊόντα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ εμφανίζουν κάθετη πτώση, η οποία μεσοσταθμικά κυμαίνεται στο 23% σε σύγκριση με τη περυσινή χρονιά.

Ειδικότερα,
τα καλαμάρια είναι μειωμένα κατά 15% το κιλό (φρέσκα και κατεψυγμένα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 24%, οι κατεψυγμένες γαρίδες υποχωρούν, επίσης, σε ένα ποσοστό του 25%, ενώ και τα μύδια είναι φθηνότερα κατά 17%.

Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι κινούνται στα περυσινά επίπεδα.

Σήμερα οι τιμές στη Βαρβάκειο αγορά κυμαίνονταν στα 8 ευρώ για τα χταπόδια, στα 6 ευρώ για τα μικρά καλαμάρια και 7 ευρώ για τις γαρίδες, στα 2,8 πωλούνταν τα μύδια, 8 ευρώ τα κυδώνια και 9 ευρώ οι γυαλιστερές.

Στο μεταξύ για την τιμή της λαγάνας οι αρτοποιοί εκτιμούν ότι θα κυμανθεί η τιμή της στα περυσινά επίπεδα, ίσως και λίγο χαμηλότερα ενώ η ΕΣΕΕ διακρίνει αύξηση στην τιμή κατά 3,7% (από 2,70 ευρώ το τεμάχιο στα 2,80 ευρώ το τεμάχιο).

Σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος το φετινό τραπέζι θα αφορά σε δύο κατηγορίες καταναλωτών: σε εκείνους που θα μπορέσουν να ξοδέψουν περίπου 71,29 ευρώ για τα σαρακοστιανά εδέσματα και σε εκείνους που θα επιλέξουν κατεψυγμένα και φθηνότερα προϊόντα με κόστος γύρω στα 33,86 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα