Φεστιβάλ «Ραβέλ» στη Χώρα των Βάσκων

16:26 25/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τιμώντας τον Μωρίς Ραβέλ (1875-1937), βιρτουόζοι και νέοι δεξιοτέχνες θα συναντηθούν επί σκηνής στη Χώρα των Βάσκων, από την Κυριακή 27/8 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ που φέρει το όνομα του Γάλλου συνθέτη.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 80 χρόνων από τον θάνατο του συνθέτη και θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Ραβέλ του Σιμπούρ (όπου γεννήθηκε ο συνθέτης) Ζαν Φρανσουά Εσιέ αναφέρει: «Καθώς είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται αυτό το Φεστιβάλ, έχουμε προγραμματίσει να παρουσιάσουμε ένα αφιέρωμα

στα μέτρα του συνθέτη».

Ο Εσιέ μαζί με τον Ζαν Μισέλ Μπαρά, πρόεδρο του φεστιβάλ «Μουσική στην Ακτή των Βάσκων» ένωσαν τις δυνάμεις τους για την διοργάνωση της νέας αυτής μουσικής «συνεύρεσης» στη Χώρα των Βάσκων.

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει ως τις 17 Σεπτεμβρίου και συνολικά θα φιλοξενήσει 17 συναυλίες σε τοποθεσίες της χώρας των Βάσκων (οι εκκλησίες στο Σιμπούρ και στο Σεν-Ζαν-ντε-Λουζ, το κωδωνωστάσιο του Καθεδρικού της Μπαγιόν και το Καζίνο Bellevue στο Μπιαρίτς).

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, η ακαδημία Ραβέλ θα συνεχίσει -όπως κάθε χρόνο- να δέχεται νέα ταλέντα από τη Γαλλία και το εξωτερικό. Για το 2018 οι διοργανωτές σκοπεύουν να επεκτείνουν το Φεστιβάλ «Ραβέλ» σε όλη την επικράτεια της Ακουϊτανίας.

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν επίσης έργα συνθετών που αποτέλεσαν, σε διαφορετικό βαθμό, πηγή έμπνευσης για τον Γάλλο συνθέτη: Μότσαρτ, Μασνέ, Σαιν Σανς, Μουσόργκσκι, Στράους , Γκέρσουιν.

Γεννημένος στο Σιμπούρ στα γαλλοϊσπανικά σύνορα στην πλευρά του Ατλαντικού, ο Μωρίς Ραβέλ από πολύ μικρός έφυγε για το Παρίσι, συχνά όμως επέστρεφε στη Χώρα των Βάσκων με την οποία ήταν συνδεδεμένος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Tim Ireland

Keywords
Τυχαία Θέματα