Ευρώπη και παγκοσμιοποίηση το διακύβευμα του δεύτερου γύρου στην Γαλλία

15:40 24/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να κινηθεί τις δύο επόμενες εβδομάδες η προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων για την Γαλλική Προεδρία.

Οι δύο μονομάχοι, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν ξεκίνησαν την εκστρατεία τους ήδη από το βράδυ των εκλογών με τις ομιλίες στους ψηφοφόρους τους.

Όπως όλα δείχνουν παγκοσμιοποίηση και Ευρώπη, θα είναι δύο θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της εκστρατείας, καθώς ο Μακρόν ήδη να οικειοποιηθεί το κοινό της Λεπέν κάνοντας λόγο ότι άλλο πατριωτισμός και άλλο εθνικισμός και λαϊκισμός, την ίδια ώρα που η αντίπαλός του, ζητούσε να την

ψηφίσουν για να εδραιώσει την ασφάλεια στην χώρα.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν άνετη επικράτηση του Μακρόν στο δεύτερο γύρο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου ο σύμβουλος της Μαρίν Λεπέν, Φλοριάν Φιλιπό εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι δεν είναι πατριώτης.

«Ο Εμανουέλ δεν είναι πατριώτης. Ξεπούλησε τις εθνικές εταιρείες, επέκρινε τη γαλλική κουλτούρα», κατήγγειλε ο Φιλιπό, που είναι και αναπληρωτής πρόεδρος του FN, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV, τονίζοντας ότι η Λεπέν και ο Μακρόν έχουν εντελώς διαφορετικά οράματα για το μέλλον της Γαλλίας.

Ο Φιλιπό χαρακτήρισε τον κεντρώο υποψήφιο και πρώην τραπεζίτη «αλαζόνα» και επεσήμανε ότι στη διάρκεια της ομιλίας του «μιλούσε σα να είχε ήδη κερδίσει».

Την Δευτέρα η Μαρίν Λεπέν εξαπέλυσε και αυτή επίθεση εναντίον του Εμμανουέλ Μακρόν, αποκαλώντας τον «αδύναμο» για να αντιμετωπίσει την ισλαμιστική τρομοκρατία.

«Ο κ. Μακρόν δεν έχει σχέδιο να προστατεύσει τον γαλλικό λαό από τους ισλαμιστικούς κινδύνους», υποστήριξε η Λεπέν, προσθέτοντας πως ο δεύτερος γύρος με τον Μακρόν είναι ένα δημοψήφισμα για την «ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση».

Έχοντας υπ’ όψιν τις ομολογουμένως υπερεθνικές θέσεις της Λεπέν, ο Μακρόν είπε στο ακροατήριό του, «Θέλω να γίνω πρόεδρος των πατριωτών ενώπιον της απειλής από τους εθνικιστές».

Απευθυνόμενος δε στις μελλοντικές μάχες, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να θέσει τέλος σε ένα σύστημα που «έχει αποδειχθεί ανίκανο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας μας εδώ και 30 χρόνια».

«Από σήμερα θέλω να χτίσω μια πλειοψηφία για την κυβέρνηση και για μια νέα μεταμόρφωση. Θα αποτελείται από νέα πρόσωπα και νέο ταλέντο στην οποία κάθε άντρας και γυναίκα θα μπορούν να έχουν θέση», είπε.

Ο Μακρόν που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει στον δεύτερο γύρο, με το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής σκηνής της Γαλλίας, είτε δεξιάς είτε αριστερής, να τον στηρίζει προκειμένου να αποτρέψει μια νίκη της άκρας δεξιάς.

Ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος, σύμφωνα με το περιβάλλον του, θα έχει «πολιτικές συναντήσεις», δηλαδή διαπραγματεύσεις με την αριστερά και τη δεξιά για να συζητήσουν στους όρους που θέτουν για να τον στηρίξουν και να προετοιμάσει μια ανοικτή κυβέρνηση.

Ο ίδιος δεν έχει δικό του κόμμα, αλλά κίνημα υποστηρικτών με την ονομασία «Εμπρός». Και αυτό το γεγονός αποτελεί τροχοπέδη για την επόμενη ημέρα αν εκλεγεί πρόεδρος, καθώς θα χρειαστεί την υποστήριξη των κομμάτων για να μπορέσει να κυβερνήσει.

Να μην ξεχνάμε ότι στις 11 και 18 Ιουνίου πραγματοποιούνται και βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία που όπως όλα δείχνουν αποτελούν τον τρίτο καθοριστικό γύρο, αυτής της προεδρικής εκλογής.

Στα σημαντικά της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης η καταβαράθρωση των παραδοσιακών κομμάτων των Ρεπουμπλικάνων και των Σοσιαλιστών, γεγονός που δείχνει ότι η ψήφος είχε τον χαρακτήρα διαμαρτυρίας στο υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Παράλληλα οι αθροισμένοι ψήφοι Λεπέν και Μελανσόν που φτάνουν περίπου το 40% δείχνουν ότι η ψήφος ήταν και αντιευραωπαϊκή, μέ βάση τις θέσεις που έχουν αναπτύξει και οι δύο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης οι Γάλλοι δημοσκόποι επιβεβαίωσαν το μακρύ ιστορικό της ακρίβειας, με τα ποσοστά που προέβλεψαν και για τους τέσσερις κορυφαίους υποψηφίους την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας.

Η πτώση της Λεπέν, η άνοδος και η πτώση του Μελανσόν, η μικρή επιστροφή του Φιγιόν, ο οποίος τον Ιανουάριο μετά τις αποκαλύψεις για υπεξαιρέσεις είχε πέσει στο χαμηλό 17% – όλα είχαν υπολογισθεί.

Έπειτα από μια πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία γεμάτη ανατροπές, ο 39χρονος Μακρόν συγκέντρωσε το 23,86% των ψήφων στον πρώτο γύρο και κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση.

Ακολούθησε η Λεπέν με 21,43%, συγκεντρώνοντας δηλαδή σχεδόν 7 εκατομμύρια ψήφους, ένα ιστορικό ρεκόρ για το Εθνικό Μέτωπο. Οι άλλοι δύο βασικοί υποψήφιοι– Φρανσουά Φιγιόν και Ζαν-Λικ Μελανσόν–συγκέντρωσαν 19,91% και 19,64% αντίστοιχα.

Αίθουσα σύνταξης του ert.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Γαλλία: Αντιμέτωπος με την Λεπέν ο «αρχάριος» Μακρόν (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα