Ευρωπαϊκή συμμαχία ενάντια στα πλαστικά. Η θάλασσα υποφέρει

11:06 27/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις θάλασσες κάθε χρόνο παγκοσμίως. Οι περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Oι θάλασσές μας έχουν μετατραπεί στη μεγαλύτερη χωματερή του κόσμου.

Παράγουμε όλο και περισσότερα πλαστικά μίας χρήσης, που δεν τα χρειαζόμαστε πραγματικά και η ανακύκλωση δεν είναι επαρκής λύση. Το 80% της θαλάσσιας ρύπανσης παγκοσμίως προέρχεται από τα πλαστικά.

Οι περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Oι θάλασσές μας έχουν μετατραπεί στη μεγαλύτερη χωματερή

του κόσμου: τα πλαστικά απειλούν τη θαλάσσια ζωή, εισβάλλουν στην τροφική αλυσίδα και διατηρούνται στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια.

Στη Μεσόγειο επιπλέουν 1.455 τόνοι πλαστικού, ενώ πλαστικά σκουπίδια έχουν εντοπιστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του βυθού της. Πλαστικά υπολείμματα έχουν βρεθεί στο στομάχι ψαριών, πουλιών, χελωνών και φαλαινών.

Στην Ελλάδα, από τους 180.000-300.000 τόνους πλαστικής συσκευασίας που παράγονται ετησίως (ενώ το σύνολο της ετήσιας ζήτησης σε πλαστικό υπολογίζεται κοντά στους 500.000 τόνους), μόλις ένα μικρό ποσοστό από αυτήν την ποσότητα ανακυκλώνεται εξαιτίας της ανεπάρκειας του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων και της απουσίας ενός θεσμικού πλαισίου που αποθαρρύνει την παραγωγή και ζήτηση πλαστικού μίας χρήσης.

Το πλαστικό μίας χρήσης μπορούμε εύκολα να το χαρακτηρίσουμε το υλικό της εποχής μας. Έχει κατακλύσει τις ζωές μας και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον και ακόμα περισσότερο στις θάλασσές μας, μιας και τις έχει μετατρέψει στις μεγαλύτερες χωματερές του κόσμου. Σκοτώνει θαλάσσια ζώα, επιδρά αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, ενώ πιθανότατα καταλήγει και στο πιάτο μας. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην πηγή του, θα μειώνουν τη συνολική παραγωγή και θα προωθούν την επαναχρησιμοποίηση.

Πάρε θέση και γίνε μέρος της ευρωπαϊκής συμμαχίας ενάντια στα πλαστικά!

ΠΗΓΕΣ

Greenpeace

Keywords
Τυχαία Θέματα