Ευρωπαϊκές προεκλογικές καμπάνιες στην πλάτη της Ελλάδας (άρθρο)

08:40 9/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Η Ελλάδα έχει εμπλακεί στον εκλογικό κύκλο των χωρών του ευρωπαϊκού πυρήνα και κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στο πολιτικό αδιέξοδο που βιώνουν οι ηγεσίες στη Γερμανία και την Ολλανδία.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη Γερμανία βλέπει την υποψηφιότητα του Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς να παίζει γερά στις δημοσκοπήσεις και έχει ένα

παραπάνω κίνητρο να εμφανίζεται σκληρός απέναντι στην Ελλάδα.

Ο κ. Σουλτς έχει καλλιεργήσει ένα ήπιο προφίλ, με θετική -ή εν πάσει περιπτώσει πιο διαλλακτική – στάση απέναντι στην Ελλάδα, γραμμή που φαίνεται να υιοθετούν γενικότερα οι Σοσιαλδημοκράτες.

Ο κ. Σόιμπλε τοποθετείται ξεκάθαρα στην άλλη άκρη, επαναφέροντας τη ρητορική του Grexit και του “μαστίγιου” απέναντι στην Ελλάδα, η οποία είναι δημοφιλής στους συντηρητικούς ψηφοφόρους οι οποίοι πιθανόν να του φύγουν προς το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD).

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάιζελμπλουμ έσπευσε κι αυτός να δηλώσει ότι εάν το ΔΝΤ φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, θα φύγει και η χώρα του, σε μια προφανή προσπάθεια θα δείξει και αυτός ένα σκληρό προφίλ εν όψει των εκλογών της 15ης Μαρτίου, όπου η απειλή και γιαυτόν είναι η ακροδεξιά.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα έχει γίνει πλέον μέρος της προεκλογικής καμπάνιας στις χώρες αυτές και οι ηγεσίες τους εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να πιέσουν εκβιαστικά την Ελλάδα προκειμένου να υιοθετήσει τα σκληρά μέτρα που ζητούνται.

Και την ίδια ώρα να προβάλουν το εσωτερικό πολιτικό τους πρόβλημα για να αρνούνται τη λήψη μέτρων για το ελληνικό χρέος.

Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι μέσα σε αυτήν τη συγκυρία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βγαίνει πλέον “στα κάγκελα” για να φωνάξει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη λιτότητα και ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους-την ίδια στιγμή, βέβαια, που ζητεί μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν η πολιτική συγκυρία στην Ευρώπη ευνοεί η δυσχεραίνει την Ελλάδα.

Κατά μια άποψη, η αβεβαιότητα για το μέλλον της ευρωζώνης δεν της αφήνει περιθώρια να ανοίξει και πάλι το μέτωπο της ελληνικής κρίσης.

Μια νίκη της Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές εκλογές την Άνοιξη δεν φαίνεται πιθανή με την παραδοσιακή πολιτική ανάλυση, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και στην περίπτωση αυτή όλα αλλάζουν.

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο εκλογών στην Ιταλία, οι οποίες αν γίνουν θα ανεβάσουν και πάλι τις πιθανότητες για διάλυση της ευρωζώνης.

Δεν αποκλείεται, τέλος, να αλλάξουν οι ισορροπίες στη Γερμανία μετά τις εκλογές -όχι δραστικά πάντως.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη για να κλείσει τη διαπραγμάτευση, διότι ο χρόνος κυλάει σε βάρος της.

Keywords
Τυχαία Θέματα