Έτοιμη για διαπραγμάτευση η ιταλική κυβέρνηση με Βένετο και Λομβαρδία

11:27 23/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Ιταλός υφυπουργός αρμόδιος για περιφερειακά θέματα Τζανλούκα Μπρέσα δηλώνει πως η κυβέρνηση της Ρώμης είναι «Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία.

Στην πρώτη, το «ναι» στην αυτονομία άγγιξε το 98%, στην δεύτερη το 95%. Ενώ όμως στο Βένετο προσήλθαν στις κάλπες σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών, στην περιφέρεια με πρωτεύουσα το Μιλάνο, η συμμετοχή

υπολογίζεται γύρω στο 39%.

Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι, πάντως, είχε αφήσει να διαρρεύσει από την αρχή ότι βάσει νόμου η όλη αυτή διαδικασία θα μπορούσε να κινηθεί απλά και μόνον στέλνοντας μια επιστολή και ζητώντας να ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στην περιφέρεια και στην κεντρική πολιτική εξουσία.

H κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση μετά το χθεσινό δημοψήφισμα στο Βένετο και στην Λομβαρδία

«Η περιοχή του Βένετο είναι ανοικτή στον διάλογο, με στόχο να μπορέσει να γίνει το εργαστήρι της αυτονομίας» δήλωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Λούκα Τζάια. Ο γραμματέας της Λέγκα, ο Ματέο Σαλβίνι, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή».

Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο της περιφέρειας του Βένετο, για να ορίσει ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Τζεντιλόνι.

Στην Λομβαρδία, ο περιφερειάρχης Ρομπέρτο Μαρόνι (από τα κύρια στελέχη της Λέγκα) σίγουρα δεν βγαίνει ενισχυμένος από την όλη αυτή διαδικασία: κάποια μέλη του κόμματός του άρχισαν ήδη να αμφισβητούν την στρατηγική του και ειδικότερα τους σχετικά ήπιους τόνους που επέλεξε να κρατήσει κατά τις περασμένες εβδομάδες.

«Δεν είμαστε Καταλονία», δήλωσε από το Μιλάνο στο πρακτορείο Ρόιτερς ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στην περιφέρειά του και στο Βένετο και θέλοντας να αποστασιοποιήσει την ιταλική ψηφοφορία από την κατάσταση στην Ισπανία.

«Παραμένουμε μέσα στο ιταλικό έθνος με περισσότερη αυτονομία, ενώ η Καταλονία θέλει να γίνει το 29ο κράτος της Ευωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, όχι. Όχι προς το παρόν», πρόσθεσε ο Μαρόνι.

Ένα από τα κύρια παράπονα των δύο περιφερειών είναι ότι στέλνουν στη Ρώμη πολύ περισσότερα χρήματα σε φόρους απ’ όσα παίρνουν πίσω μέσω των δημόσιων δαπανών και θέλουν να μειώσουν στο μισό τη συνεισφορά τους αυτή.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα