ΕΡΤ3 – «Το Μαύρο Τετράγωνο»

01:51 4/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μεταμοντέρνο I, Το Πέρασμα είναι το θέμα της εκπομπής «Το Μαύρο Τετράγωνο», που μεταδίδεται την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 22:05 μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ3.

Το “πέρασμα” από μια οριακή περίοδο του μοντερνισμού σε μια περίοδο που θα μπορούσαμε να την κατονομάσουμε “μεταμοντέρνα”, ως προς την παραγωγή του έργου τέχνης και της ιδεολογίας που προκύπτει μέσα από αυτό. Αφορά στην προσπάθεια πρώιμων κινημάτων τέχνης, που γεννιούνται μεταπολεμικά, να συνδέσουν την τέχνη με την πραγματικότητα καταργώντας το όριο μεταξύ

του έργου τέχνης και του δημιουργού.

Το «Μαύρο Τετράγωνο» είναι μία σειρά από θέσεις και αντιθέσεις για την τέχνη και τα κινήματά της. Μία εικονοποίηση της εξέλιξης των ιδεών στην τέχνη στον 20ό αιώνα, καθώς και μία ανάδειξη των ζητημάτων της τέχνης του 21ου αιώνα, με δημιουργικά εργαλεία το animation, το video art και την performance και όχημα τη φιλοσοφική, ψυχαναλυτική και κοινωνιολογική ερμηνεία. Η σειρά, μέσα από 14 επεισόδια, αναζητεί τόσο τον ιδεολογικό όσο και τον κινηματικό χαρακτήρα της σύγχρονης τέχνης. Σκοπός είναι η ανάδειξη της ενεργής σχέσης της τέχνης με την πραγματικότητα, σε πολιτικό, κοινωνικό και αισθητικό επίπεδο και η διερεύνηση της αέναης ανθρώπινης αναγκαιότητας να παράγεται πολιτισμός.

Παρουσίαση: Ιωάννης Μήτρου

Σκηνοθέτης – Animator (Εκτελεστής Παραγωγής): Παναγιώτης Βράντζας
Σκηνοθετική Επιμέλεια Θεμάτων: Σεμπάστιαν Τσιφής
Σεναριογράφος: Ιωάννα Σκαντζέλη
Διευθύντρια Παραγωγής: Κατερίνα Μπόλματη
Μοντέρ: Γιάννης Ανδριάς
Animator: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Ηχολήπτης: Σίμος Λαζαρίδης
Εικονολήπτης: Δημήτρης Σταμπολής
Βοηθός Animator: Γιάννης Αϊμελίδης
Studio Μίξης Ήχου: Stereotype
Αρχισυντάκτης – Επιστημονικός Συνεργάτης: Διεθνές Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών Almakalma
Παραγωγή: ΕΡΤ3

Keywords
Τυχαία Θέματα