ΕΡΤ1 – 28 φορές Ευρώπη: «Ο Τραμπ του Βολτάβα»

03:08 5/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ο Τραμπ του Βολτάβα» είναι ο τίτλος του επεισοδίου της εκπομπής «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Κώστας Αργυρός και μεταδίδεται από τη συχνότητα της ΕΡΤ1, την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 και ώρα 17:00.

Τρεις περίπου δεκαετίες μετά την «βελούδινη επανάσταση» του 1989, η Τσεχία φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τον ιδεαλισμό του Βάτσλαβ Χάβελ, που ήθελε να ιδρύσει ένα «κράτος του πνεύματος».

Σήμερα η Πράγα είναι μια ακμάζουσα πρωτεύουσα, που σφύζει από τουρισμό και οικονομικές

δραστηριότητες στον τομέα των υπηρεσιών και της τεχνολογίας, υπερηφανεύεται για το επίπεδο διαβίωσης και τους χαμηλούς δείκτες ανεργίας. Οι Τσέχοι πολιτικοί απέφυγαν μέχρι τώρα να ζητήσουν την ένταξη της πατρίδας τους στην Ευρωζώνη και αντιμετωπίζουν πάντα με κριτήριο τον πραγματισμό, τα οποιαδήποτε βήματα στοχεύουν σε μια μεγαλύτερη «ολοκλήρωση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι και στο προσφυγικό η Τσεχία ταυτίστηκε πλήρως με τις υπόλοιπες χώρες της ομάδας του Βίζεγκραντ, προσπαθώντας να περιορίσει την είσοδο προσφύγων από «μη χριστιανικές χώρες» στο έδαφός της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η χώρα κινείται προς τις επόμενες εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017, με τον πάμπλουτο επιχειρηματία και υπουργό Οικονομικών Αντρέι Μπάμπις να οδηγεί την κούρσα σε όλες τις δημοσκοπήσεις και να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ατζέντα. Το «α-πολιτικό» κόμμα ΑΝΟ του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στη χώρα, συγκυβερνά ήδη από το 2013 και όπως όλα δείχνουν μπορεί να κόψει πρώτο το νήμα στην κούρσα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Οι Τσέχοι φαίνεται να εμπιστεύονται την θεωρία «όποιος μπορεί να διοικήσει μια επιχείρηση, είναι ικανός να διοικήσει τη χώρα» και συγχωρούν στον δημοφιλή πολιτικό-επιχειρηματία ακόμα και κάποιες σκοτεινές πλευρές του παρελθόντος του ή τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίον ηγείται της οικονομικής του «αυτοκρατορίας». «Τραμπ του Βολτάβα» τον αποκαλούν εκείνοι που θεωρούν ότι στην καρδιά της Ευρώπης υπάρχει ακόμα μια εστία λαϊκισμού, με απρόβλεπτες προεκτάσεις και συνέπειες για το μέλλον της περιοχής. Ο Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στην Πράγα για να ρίξουν φως στο φαινόμενο Αντρέι Μπάμπις.

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ωραιάνθη Αρμένη, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα