ΕΡΤ Ειδήσεις Κομοτηνής 12-10-2016

11:10 12/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μ .Μπόλαρης προς Αγρότες-Κτηνοτρόφους: «Ελάτε να αναστήσουμε την παραγωγική βάση της Χώρας

Είναι ώρα να αλλάξουμε κατεύθυνση σε καινοτόμα ποιοτικά προϊόντα που κατακτούν τις αγορές, μέσω συνεργειών στον Αγρο-διατροφικό τομέα. Είναι ώρα να ξαναστήσουμε σε σωστές βάσεις την παραγωγική βάση της χώρας. Σας καλώ να ανταποκριθείτε στην σύγχρονη πρόκληση της εποχής».

Αυτό τόνισε στην σύσκεψη των Αγροτών και Κτηνοτρόφων, χθες από την Κομοτηνή

ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος ολοκλήρωσε την διήμερη επίσκεψή του σε Ξάνθη και Κομοτηνή.
«Είμαι ευχαριστημένος γιατί επισκέφθηκα κτηνοτροφικές μονάδες, μεταποιητικές μονάδες, όπως ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μαρώνειας και το Οινοποιείο οι Κίκονες, που βραβεύονται για την ποιότητα των προϊόντων τους και δείχνουν τον δρόμο και σε όλους τους υπόλοιπους», σημείωσε.
Ο κ. Μπόλαρης κάλεσε ιδιαίτερα τους βαμβακοπαραγωγούς να δείξουν ενδιαφέρον στην νέα διεπαγγελματική βάμβακος με στροφή προς το ποιοτικό βαμβάκι και με τελικό προϊόν το ύφασμα.
Κάλεσε τους Αγρότες να αναπτύξουν και μάλιστα άμεσα πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσουν τα πλούσια γεωθερμικά πεδία της Θράκης, που εξασφαλίζουν συνθήκες καιρικές στα θερμοκήπια νότιας Κρήτης. Επίσης το μικροκλίμα της περιοχής, ευνοεί τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Σε ότι αφορά τους καπνοπαραγωγούς τους ανακοίνωσε πως άλλες δύο διεθνείς εταιρείες η British tobacco και η Japan ενδιαφέρονται για την αγορά των ποιοτικών καπνών της Ελλάδας. ΕΠι πλέον τόνισε πως υπάρχουν δυνατότητες και καλές προοπτικές για μικρές μεταποιητικές μονάδες, ωστόσο στον ορεινό όγκο μπορούν να φυτευθούν και Μηλιές, καστανιές, Αρωματικά φυτά, βατόμουρα και κράνα.

Πρωτογενής Τομέας

«Δεν μπορεί να πωλείται χύμα το Ελληνικό βαμβάκι και να στραφεί στην ποιότητα και θα έπρεπε εδώ και χρόνια οι Βαμβακοπαραγωγοί μας να το είχαν διεκδικήσει».
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο καθηγητής Γενετικής και Βελτίωσης των Φυτών, Αθανάσιος Μαυρομάτης, για την πρόσφατη υπογραφή από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκου Μπόλαρη του ποιοτικού βαμβακιού.
Σύμφωνα με το σκεπτικό θα πρέπει οι παραγωγοί ποιοτικού βάμβακος με την παράδοση ενός μίνιμουμ ποσού κιλών, να εισπράττουν μια ειδική ενίσχυση, πάνω σε μια συγκεκριμένη ποικιλία, ανά περιοχή.
Αυτό είναι πολύ πιθανόν μέσα σε μια τριετία να ξεκινήσει να υλοποιείται, ως πιλοτική εφαρμογή.

Καταγραφή κυψελών διαχείμανσης

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ανακοινώνεται ότι όλοι οι μελισσοκόμοι που υλοποιούν μελισσοκομικά προγράμματα θα πρέπει να καθορίσουν τον αριθμό των κυψελών τους που είναι έτοιμες για διαχείμανση. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν το αργότερο μέχρι την 31- 12-2016 σχετικό έντυπο αίτησης (Υπόδειγμα 1) που μπορούν να προμηθεύονται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων που ανήκουν , από τα Κέντρα Μελισσοκομίας, από τους κατά τόπους Μελισσοκομικούς Συν/σμούς και Συλλόγους.
Επίσης έντυπο υποβάλλουν και οι δικαιούχοι της Δράσης 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας», εφόσον πληρούν βασικά κριτήρια.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων που υπάγονται.

Οικονομία

25-27 Νοεμβρίου η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία Θράκη»

Από τις 25 έως στις 27 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί φέτος η Πανελλήνια Γενική Εμπορική Έκθεση Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, στο εκθεσιακό κέντρου του Διεθνούς Κέντρου ΑΜ-Θ, στη Βιομηχανικής περιοχής της Κομοτηνής.
Στο επίκεντρο της φετινής έκθεσης, που συνδιοργανώνουν η ΔΕΘ-Helexpo και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, βρίσκεται η τοπική παραγωγή, με αιχμή τον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, των αγροτικών προϊόντων, των παραδοσιακών ειδών, αλλά και με κλάδους όπως τα έπιπλα, η θέρμανση, τα ελαστικά, τα είδη οικιακής χρήσεως κα.
Η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία Θράκη» αποτελεί το κύριο οικονομικό γεγονός της ευρύτερης περιοχής, καθώς και έναν αξιόπιστο μοχλό ανάπτυξης, αλλά και δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας με τις όμορες χώρες.
Η φετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει ένα ειδικό αφιέρωμα στα Ελληνικά ποτά με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη τους, με παράλληλη παρουσίαση τοπικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Περιβάλλον

Ημερίδα για τη σήμανση προϊόντων

Στις 19 Οκτωβρίου στις 7 και μισή θα πραγματοποιηθεί στην Χρυσούπολη ημερίδα για το σήμα ποιότητας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου ΑΜ-Θ.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο πρόεδρος του φορέα, Μάνος Κουτράκης, αναφερόμενος στις δράσεις του.
«Το σήμα ποιότητας αποτελεί σημείο διάκρισης των προϊόντων έναντι άλλων, καθώς σηματοδοτείται με αυτό τον τρόπο, πως γίνονται πράξη οι φιλοπεριβαλλοντικές ενέργειες των Αγροτών, αλλά και των φορέων του Τουρισμού.
Γενικά πως υπάρχει συνοχή και σεβασμός του πρωτογενούς τομέα, με τις άλλες μορφές επιχειρηματικότητας και του περιβάλλοντος.
Ο κ. Κουτράκης εξέφρασε την επιθυμία να γίνουν ανάλογες ημερίδες και στις άλλες περιφερειακές ενότητες της ΑΜ-Θ, ωστόσο για να γίνει αυτό χρειάζεται η συνδρομή των Δήμων, αλλά και άλλων φορέων.

Συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου

Η 13η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στις 18.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στην Κομοτηνή.

Κοινωνία-Συνταξιούχοι

Διαμαρτύρονται οι συνταξιούχοι…

Συγκέντρωσή όλων των συνταξιούχων των Ταμείων ανατολικής Μακεδονίας Θράκης θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στις έντεκα το πρωί στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

Κινήματα-καταναλωτές

Νέα προώθηση προϊόντων την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στην Ξάνθη
Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης και Ομάδα Δράσης Ξάνθης Χωρίς Μεσάζοντες προχωρά σε νέα προώθηση προϊόντων το πρωί (09.00) της Κυριακής 16 Οκτωβρίου στον περιφραγμένο χώρο απέναντι από το 7ο δημοτικό σχολείο (δίπλα στο γήπεδο του Α.Ο.Ξ.).Τα προϊόντα θα διατεθούν με προτεραιότητα σε όσους θα έχουν κάνει παραγγελία (αφορά τα προϊόντα με παραγγελία) και θα δίνονται ως τις 11.00. Οι ηλεκτρονικές παραγγελίες γίνονται στη γνωστή φόρμα, στη σελίδα της πρωτοβουλίας http://politesxanthis.gr/order.html.

Σύλλογοι
Ομιλία με θέμα «Μελέτη στο σπίτι»

Ομιλία με θέμα «Συστηματική Οργάνωση και Μελέτης στο Σπίτι», με ομιλητή τον εκπαιδευτικό Βαγγέλη Αλεξόπουλο θα πραγματοποιηθεί Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016, στις 20:00, στην αίθουσα ομιλιών του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής (Αγ. Γεωργίου 22),

Βιωματικό σεμινάριο για την αυτογνωσία από τη ΦΕΞ

Διήμερο βιωματικό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη με συντονιστές την Μαρίνα Κατσικίδου – Ψυχολογος ΑΠΘ, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt(Γκεστάλτ) και τον Πάνο Βασματζίδη- Σύμβουλο και εκπαιδευτή Gestalt στους Οργανισμούς και Gestalt Coach, συνιδρυτής του Gestalt edge το Σάββατο 15 Οκτωβρίου (3μμ-9μμ) & Κυριακή 16 Οκτωβρίου (10πμ-5μμ) στη ΦΕΞ.

Ομιλία για την Αντιμετώπιση της απώλειας αγαπημένου προσώπου

Ενημερωτική ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου ημέρα Παρασκευή στις 10π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΚΑΠΗ με «αντιμετώπιση σε απώλεια».
Ομιλητής θα είναι ο ψυχίατρος Δεληγιάννης Μαρίνος. Επιστημονικός Υπεύθυνος Κλιμακίου Κομοτηνής και Ιάσμου, της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.

Πολιτισμός

Φεστιβάλ Μουσικής

Φεστιβάλ μουσικής από τις 15 Οκτώβριου έως τις 30 Νοέμβριου με την Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι στην ΦΕΞ. Στις συναντήσεις αυτές θα πάρουν μέρος οι : Σ. Θεοδωρίδου – Σ. Σινόπουλος– Σ. Γκικόντης – Δ. Βερνίκος – Trakya University Ensembleία.

Keywords
Τυχαία Θέματα