ΕΡΤ Χανίων – Ζ. Σημανδηράκη: Να μην αφεθεί η μεταστέγαση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης (audio)

10:01 28/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ζήτημα της παραχώρησης του κτιρίου του Παλιού Ψυγείου στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, με τη Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Μαριέττα Μινώτου, και την εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, Δέσποινα Κτενίδου.

Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης ιδρύθηκε το 1920 με έδρα τα Χανιά, ύστερα από απόφαση του τότε Γενικού

Διοικητή Κρήτης Σ. Κροκιδά. Πρώτος Διευθυντής του ήταν ο Νικόλαος Παπαδάκης, στον οποίο και ανετέθη η διεύθυνση του Ι.Α.Κ. τον Μάρτιο του 1920.

Η πολυτιμότητα του αρχείου είναι δεδομένη, αφού είναι το δεύτερο σε σπουδαιότητα, μετά τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων η ειδική συνεργάτης των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ζαχαρένιας Σημανδηράκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα μεταστέγασης του Αρχείου σε έναν κατάλληλο και επαρκή χώρο, ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό αλλά και να αναδειχθεί η συλλογή των σπάνιων τεκμηρίων, που διαθέτει.

Στη συνέντευξή της η κ. Σημανδηράκη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη κατάργηση του αρχείου στα Χανιά και τη συγχώνευσή του με ομόλογο οργανισμό. – Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου


Ακούστε τη συνέντευξη:

Keywords
Τυχαία Θέματα