ΕΡΤ Χανίων – Β. Διγαλάκης: Το Πολυτεχνείο αξιοποιεί την περιουσία του, δεν την παραχωρεί (audio)

06:53 12/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η σύγκλητος και ο σύλλογος Διδασκόντων ήταν απόλυτα ενήμεροι για τις διαβουλεύσεις σχετικά με την 25ετή μίσθωση κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων ο Πρύτανης του Ιδρύματος Βασίλης Διγαλάκης.

Η οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και η ανάγκη εξεύρεσης πόρων που θα επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία τους, είναι ο βασικός λόγος που οδήγησε και το Πολυτεχνείο Κρήτης

στην απόφαση για εκμίσθωση των κτιρίων στο λόφο Καστέλλι στα Χανιά.

Στη συνέντευξή του ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε στους όρους εκμίσθωσης, αλλά και στο σκεπτικό της Διοίκησης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η 25ετούς διάρκειας συμφωνία μίσθωσης των κτηρίων της Μεραρχίας Κρητών, των Παλαιών Φυλακών και Στρατώνων στην παλιά πόλη των Χανίων με τίμημα 8,9 εκατομμυρίων ευρώ, χρειάστηκε 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ο Πρύτανης επεσήμανε γι άλλη μια φορά ότι με βάση τον τρέχοντα σχεδιασμό για τη συγκέντρωση και λειτουργία όλων των Σχολών – εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, «τα κτίρια στο λιμάνι δεν έχουν αυτή τη στιγμή, ούτε πρόκειται να έχουν στο μέλλον, διοικητική, εκπαιδευτική ή άλλη χρήση από το Πολυτεχνείο Κρήτης» και υπογραμμίζει ότι το ποσό που απαιτείται για την αποκατάστασή τους είναι απαγορευτικό, αφού ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Το κτίριο της V Μεραρχίας, που τελεί υπό κατάληψη από τον Ιούνιο του 2004 μέχρι και σήμερα, εμφανίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας και αποτελεί κίνδυνο, τόσο για όσους βρίσκονται μέσα σε αυτό, όσο και για τους περίοικους, τόνισε ο κ. Διγαλάκης για να προσθέσει ότι το 2009 χάθηκε η ευκαιρία για την αποκατάστασή του καθώς είχε εγκριθεί πίστωση ύψους 4 εκατ. ευρώ, είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου, ωστόσο «ο τότε πρύτανης δεν κάλεσε ποτέ τον ανάδοχο για την υπογραφή της σύμβασης, με αποτέλεσμα το έργο να μην υλοποιηθεί και να χαθεί η διαθέσιμη χρηματοδότηση.


Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Διγαλάκης:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική επεξεργασία: Βάιος Χειμώνας

Keywords
Τυχαία Θέματα