ΕΡΤ Χανίων – Θ. Βρέντζου: Σήμα κινδύνου για δακοκτονία και Ξυλέλλα (audio)

13:51 31/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει από το 2011 στην AREPO, μια πανευρωπαϊκή ένωση η οποία εξειδικεύεται στα συστήματα ποιότητας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων η αρμόδια σε θέματα πρωτογενούς τομέα Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κρήτη είναι η μοναδική ελληνική περιφέρεια που συμμετέχει στο συγκεκριμένο

δίκτυο.

Η κ. Βρέντζου αναφέρθηκε στις πολιτικές παραπλάνησης του καταναλωτή, στην οικειοποίηση μοναδικών ελληνικών προϊόντων όπως η φέτα όχι μόνο από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία, αλλά και από τρίτες χώρες όπως η Αφρική.

Στο μεταξύ η κ. Βρέντζου συναντήθηκε χθες με τον υπουργό και τους Γενικούς Γραμματείς του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών για τη δακοκτονία, με την κατανομή αυξημένων πιστώσεων, αίτημα που -όπως δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης- έγινε κατανοητή και αποδεκτό από τον Υπουργό.

Παράλληλα, η κ. Βρέντζου συζήτησε για την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για το βακτήριο της Ξυλέλλα, που όταν «χτυπήσει» τα δέντρα –ελαιώνες και αμπελώνες- η καταστροφή είναι απόλυτη και μη αναστρέψιμη.

Η Περιφέρεια προτείνει ένα οδικό χάρτη, προκειμένου να αποτραπεί η διείσδυση του βακτηρίου στην Κρήτη, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, αύξησε τη χρηματοδότηση του ελεγκτικού μηχανισμού, αφού οι 80 έλεγχοι που καλύπτει το υπουργείο δεν αρκούν σε καμιά περίπτωση.

Η έγκριση της μελέτης του παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, για την αντιμετώπιση του βακτηρίου «Ξυλέλα» που καταστρέφει τις ελιές, είναι το κύριο θέμα που θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι, στα γραφεία της Περιφέρειας στο Ηράκλειο. Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε στο υπουργείο τη στρατηγική μελέτη για την ελαιοκομία.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων η κ. Βρέντζου:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Keywords
Τυχαία Θέματα